Szándékosan manipulálták a felvonó fékjeit, három ember letartóztatott az olasz rendőrség

2021. május 26. - 13:18 | Külföld

Az olasz rendőrség szerdán három embert letartóztatott az észak-olaszországi felvonókabin balesetével összefüggésben – írta meg 24.hu.

Szándékosan manipulálták a felvonó fékjeit, három ember letartóztatott az olasz rendőrség
Fotó: TASR/AP

A Süddeutsche Zeitung cikkére hivatkozva közölték, hogy a verbaniai főügyész három személyt tartóztatott le az olaszországi felvonótragédia ügyében, köztük az üzemeltető cég vezetőjét.

A lap szerint a három letartóztatott férfi közül egy beismerte, hogy manipulálták a felvonó vészfékrendszerét, a kabin a koronavírus miatti leállást követő újraindítása óta enélkül működött.

A gyanúsítottak már április 26-a, a felvonó újraindítása óta tudhatott a kabin problémáiról, ezért egy eszközzel kiiktatták a vészféket, hogy ne kelljen leállítani a felvonót.

Olimpia Bossi ügyész szerint: a rendszer hiányosságokat mutatott, ezeket radikális beavatkozással kellett volna orvosolni, ez pedig hosszabb, „ha nem is nagyon hosszú bezárást jelentett volna”. A baleset előtti napon a felvonó működését egy időre felfüggesztették, majd újraindították, ez azt is jelenti, hogy az üzemeltetők tudtak a problémákról. Az egyelőre kérdéses, hogy a húzókötél miért szakadt el.

A szörnyű tragédia vasárnap történt az észak-olaszországi Lago Maggiore-tóra néző Mottarone-hegynél, amely során leszakadt egy drótkötélpálya. A szerencsétlenségben 14-en vesztették életüket, közülük öten egy Olaszországban élő izraeli család tagjai voltak. Az egyetlen túlélő egy ötéves kisfiú, Eitan Biran, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

24.hu/para