Szaporák az oroszok, állandóan büntetgetik a Google-t

2021. augusztus 17. - 19:01 | Külföld

Tizennégymillió rubel (több mint 160 ezer euró) bírsággal sújtotta a Google amerikai informatikai nagyvállalatot kedden egy moszkvai bíróság, mert a cég nem távolított el tiltott tartalmakat - közölte az illetékes törvényszék sajtószolgálata.

Szaporák az oroszok, állandóan büntetgetik a Google-t
Illusztráció (wikipédia)

"Öt közigazgatási szabálysértésben találták vétkesnek a Google vállalatot" - ismertette a bíróság. Ez nem az első alkalom, hogy megbírságolták az informatikai céget Oroszországban. Nemrég három közigazgatási szabálysértés miatt 9,5 millió rubel bírságot állapított meg az illetékes bíróság szintén azért, mert a vállalat elmulasztott az orosz jogszabályok által tiltott tartalmakat törölni. További hárommillió rubel büntetést pedig amiatt szabtak ki, hogy nem tett eleget a felhasználói adatbázisok oroszországi lokalizálására vonatkozó követelménynek.

A nagyvállalatra eddig összesen 26,5 millió rubel bírságot róttak ki. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) korábban közölte, hogy a Google tulajdonában lévő YouTube videómegosztó oldalról nem távolítottak el nagyjából ötezer kifogásolt felvételt, amelyek a többi között a koronavírussal kapcsolatos hamis információkat tartalmaztak. A Roszkomnadzor szerint a YouTube üzemeltetői a felhívások ellenére sem tettek eleget ezen tartalmak törlésének.

MTI

Címkék: Oroszország, Google