Szaporodnak a bezárt osztályok Dunaszerdahelyen, alig van már olyan suli, ahol nincs

2021. szeptember 24. - 07:00 | Régió

Érettségizők között akadt pozitív a gimiben, és akad jó néhány alapiskolás osztály, amely távoktatásra szorul vagy szorult az elmúlt napokban, hetekben.

Szaporodnak a bezárt osztályok Dunaszerdahelyen, alig van már olyan suli, ahol nincs
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„A hetet még úgy kezdtük, hogy négy osztálynak kellett otthon maradnia. Kettő már jöhetett kedden, illetve szerdán, kettő viszont még karanténban van”

– árulta el érdeklődésünkre Nagy Árpád, a Szabó Gyula Alapiskola igazgatója. Hozzátette, egy első, egy negyedik, egy hatodik és egy kilencedik évfolyamos osztályról van szó, ezek közül a negyedikben több diák is pozitív lett.

A Jilemnický utcai alapiskolától még nem kaptunk választ ezzel kapcsolatos kérdéseinkre, ugyanakkor több forrásból úgy értesültünk, hogy hat osztályt zártak be a suliban, miután az egyik pedagógus tesztje pozitív lett.

A Vámbéry Ármin Alapiskolában azonban mostanáig egyet sem, Masszi János igazgató tudomása szerint ők az utolsók, ahol ez így van.

Egy érettségiző, tehát negyedikes diák tesztje lett pozitív a Vámbéry Ármin gimiben. Ez elsőre azért is lehet aggasztó, mivel a közelmúltban tartották a szalagavatót, hogy a most végzős osztályoknak egyáltalán esélye legyen erre.

Valkai Anett igazgatónő ugyanakkor elmondta, hogy a végzős diákról szerdán derült ki, hogy koronavírusos, míg a szalagavató 12 nappal azt megelőzően volt. Közölte azt is, hogy egyébként egy olyan diákról van szó, aki már mindkét oltását megkapta, és mégis tüneteket produkált.

„Első lépésként nem küldtünk haza mindenkit, csak azt a négy diákot az osztályból, aki nincs beoltva. A továbbiakról egyeztetünk a közegészségügyi hivatallal” – szögezte le érdeklődésünkre szerdán az igazgatónő.

Elárulta azt is, hogy minden pedagógusuk megkapta már mindkét oltását, a diákok körében pedig 65%-os azok aránya, akik a második oltáson is túl vannak, 70% körüli pedig azoké, akik az elsőn.

A Szabó Gyula Alapiskola igazgatója ennek kapcsán pontos arányokat nem tudott mondani, ám azt közölte, hogy a diákok körében minimális. Az alacsony beoltottság miatt viszont egy diák pozitív tesztje esetén rögtön az egész osztály otthon marad.

Nagy Árpád ugyanakkor rámutatott, hogy ellentmondás van aközött, amit a minisztérium, illetve amit a közegészségügyi hivatal előír a karanténról. „A közegészségügyiek azt mondják, le kell tölteni a tíznapos karantént attól függetlenül, hogy az illető pozitív-e vagy sem, a minisztérium pedig azt, hogy ha a tünetektől számított ötödik napon elvégzik a tesztet, és az negatív, akkor hét nap után visszatérhet a diák a suliba. Általában a közegészségügyiekhez alkalmazkodunk, de ettől függetlenül akad olyan szülő, aki megelőzési céllal nem engedi iskolába a gyermekét” – húzta alá.

Ötös csomagokban osztották ki mind az alapsulikban az otthon is elvégezhető koronavírusteszteket a diákok szüleinek. A Szabó Gyula Alapiskolában mintegy 550-en igényelték, a Vámbéry gimiből pedig kb. 150-en.

(SzT)