Szaporodnak a panaszok, ami miatt a PS-Spolu még megtámadhatja a választások eredményét!

2020. március 4. - 09:48 | Belföld

A választások után megszaporodtak az interneten azok a panaszok, melyek arra utalnak, hogy a választási eredményekben nem jelentek meg bizonyos szavazók voksai. Sokan közülük a PS-Spolu szimpatizánsai, aminek azért van jelentősége, mert a pártnak 926 szavazatra lett volna szüksége a parlamentbe való bejutáshoz, ami országos viszonylatban nagyon csekély mennyiség - ilyen kevés szavazattal Szlovákiában még egyetlen párt sem maradt a bejutási küszöb (esetükben 7%) alatt.

Szaporodnak a panaszok, ami miatt a PS-Spolu még megtámadhatja a választások eredményét!
Michal Truban és Miroslav Beblavý(Fotó: TASR)

A Facebookon már indult egy szerveződés, amelyen keresztül olyan szavazókat keresnek, akik hasonló dolgot észleltek - írja az Aktuality.sk. Persze az ilyesmi nehezen tűnik fel bárkinek is, legfeljebb olyan esetben, amikor egy szavazókörben egy konkrét jelöltre leadott szavazatok száma nulla, miközben az ember tudja, hogy márpedig ezt a konkrét jelöltet karikázta. Épp az ilyen esetek miatt indítványozta az ellenőrzést Lucia Plaváková, a PS-Spolu 28-as számú jelöltje, aki több mint kilencezer preferenciaszavazatával vélhetően bejutott volna a parlamentbe, ha a párt sikerrel jár.

"A felhívásom után szaporodnak a bejelentések az emberektől, akik nem találták meg szavazatukat a választási eredményben" - jegyezte meg a Facebookon. Mindez kételyeket ébreszt a szavazatszámlálás kapcsán.

"Liptószentmiklós, 28-as számú szavazókör, a PS-Spolura szavaztam, (mások mellett) Jana Dubovcovát (150.) karikáztam. A preferenciaszavazatainak száma 0. A többieket nem tudom igazolni, mivel több szavazatot is kaptak" - jelentkezett egy konkrét panasszal egy bizonyos Matúš Zeleňák.

Több tucatnyi ilyen panasz jelent már meg a Facebookon, ám nemcsak a PS-Spolut érintik. Egy Pravenec községbeli választó például a Za ľudí esetében talált hasonló hibát, hogy szavazott egy konkrét jelöltre, az eredmények közt viszont azt találta, hogy a preferenciaszavazatainak száma nulla.

A Statisztikai Hivatal nem reagált erre a cselekményre, arra hivatkozva, hogy a szavazatszámlálás ellenőrzése az Országos Választási Bizottság hatáskörébe tartozik.

Noha néhány jelölt individuális akcióba kezdett, hogy keressék a hibákat, a PS-Spolu azért elég óvatos egy esetleges alkotmánybírósági beadvánnyal. "Foglalkozunk vele. Meglátjuk, milyen kiterjedésű, és ha jelentős, akkor minden bizonnyal lépéseket fogunk tenni. Nem szeretnénk bármit is megtámadni reális alap nélkül. Ha több száz ilyen szavazatról lesz szó, akkor dönteni fogunk" - reagált a PS-Spolu leköszönő elnöke és választási listavezetője, Michal Truban.

(Aktuality.sk)