Szaporodnak a vádak Marián Kočner ellen, itt egy újabb!

A rendőrség meggyanúsította Marián Kočnert a pozsonyi Five Star Residence nevű komplexumban történt kétes lakásátruházások kapcsán - tudta meg a Markíza.

Szaporodnak a vádak Marián Kočner ellen, itt egy újabb!
Marián Kočner (Fotó: SITA)

A televízió szerkesztőségének ezt a hírt megerősítette a Pozsonyi Kerületi Ügyészség is. A vád adó- és biztosítási csalás, négy személy szerepel a gyanúsítottak listáján, többek között Kočner közeli ismerőse, Jana Šlachtová is.

A rendőrség egyelőre nem árult el részleteket, az elkövetkező napokban azonban ez várható.

Kočner ingatlanjaiban kedden reggel tartott razziát a rendőrség, jártak többek között a Five Star Residence-ben, de a Bonaparte villában és cseklészi (Bernolákovo) házában is. Több sajtóorgánum egybehangzó értesülése szerint egyértelmű, hogy a házkutatásokat a Kuciak-gyilkossággal összefüggésben tartották. Bizonyos információk szerint már csak órák kérdése, hogy az Aktuality.sk oknyomozó újságírója és kedvese meggyilkolása ügyében is meggyanúsítsák Marián Kočnert.

Kočnert már négy dologgal gyanúsítják:
 
- Váltóhamisítás a Markízával szemben 69 millió euró értékben
- Törvénytelen ÁFA-visszaigénylés hotelátruházás kapcsán 8,3 millió euró értékben
- A Gatex cégnél történt 700 ezer eurós sikkasztás
- Törvénytelen adóvisszaigénylés a Five Star Residence komplexumbeli lakások kapcsán

A Five Star Residence kapcsán keveredett adócsalás gyanújába egy másik kétes hírű pozsonyi vállalkozó, Ladislav Bašternák is, aki miatt az ellenzék már többször is megkísérelte leváltani tavaly Robert Kaliňákot.  

A Five Star Residence pozsonyi komplexumot Marián Kočner cége, a Real Štúdio K.F.A. építette, Ladislav Bašternák cége pedig állítólag hét lakást vásárolt itt nem kevesebb, mint 12 (!) millió euróért. A dokumentáció szerint Bašternák készpénzben fizetett, cége pedig ezután visszaigényelte a megvásárolt lakásokért az áfát, amit ki is fizettek neki. Fennáll a gyanúja viszont annak, hogy a lakások ára valójában csak annyi lehetett, mint amennyi adót igényelt vissza értük a vállalkozó, így tulajdonképpen ingyen kerülhettek a birtokába.

2016-ban a Denník N és a Trend tájékoztatott arról, hogy a rendőrség nem cselekedett a Five Star Residence kapcsán felmerült adóvisszaigénylési törvénytelenségeknél. Akkor Jozef Rajtár, Ľubomír Galko (mindketten SaS), Daniel Lipšic és Grendel Gábor Grendel (Nova) összegyűjtött néhány dokumentumot, melyek arra utaltak, hogy Bašternák mellett Kočner is a kedvezményezettje lehet a biznisznek. Később kiderült, hogy a rendőrség 2014-ben vizsgálta az ügyet, de elutasította azzal, hogy nem történt bűncselekmény.

Bašternák arról is ismert, hogy az ő cége építtette a Bonaparte villát, melyben Robert Fico lakik, és amelyben Marián Kočnernek is van ingatlanja. Ezt a céget korábban real Forum Investnek hívták, melynek a dunaszerdahelyi járásbeli Solymoskarcsára történt egykori székhelyáthelyezésének és tulajdonosváltásainak gyanús hátteréről annak idején Ján Kuciak is írt.

(SME/TVnoviny.sk/parameter)