Szaúdi trónörökös: ha Irán atombombához jut, "nekünk is kell egy"

2023. szeptember 21. - 07:58 | Külföld

Szaúd-Arábia atomhatalommá akar válni, ha regionális riválisa, Irán atomfegyverhez jut - tette világossá szerdán Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös az amerikai Fox News hírtelevíziónak adott interjújában.

Szaúdi trónörökös: ha Irán atombombához jut, "nekünk is kell egy"
Fotó: TASR/AP

Ha Teherán atombombához jut, akkor "nekünk is kell egy" - hangsúlyozta a szunnita királyság trónörököse.

A közelmúltbéli közeledés ellenére Rijád és Teherán továbbra is egymással vetélkednek a befolyásért a Közel-Keleten. Szaúd-Arábia jelenleg Izrael felé is próbál közeledni, amely fenyegetést lát az iráni atomprogramban.

"Minden egyes eltelt nappal közelebb kerülünk a békéhez és a normalizálódáshoz Izraellel" - mondta Mohammed bin Szalmán. Egyben leszögezte, hogy a palesztin kérdés rendezésének nagy jelentőséget tulajdonít Szaúd-Arábia.

Jelenleg Izrael az egyetlen atomhatalom a térségben, bár ezt hivatalosan nem ismeri el.

Teherán és a nyugati nagyhatalmak 2015-ben megállapodást kötöttek, amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a Teheránnal szemben hozott szankciók részleges és fokozatos feloldását. Az úgynevezett atomalkuból az Egyesült Államok 2018-ban kilépett, az egyezmény felélesztését célzó bécsi tárgyalások pedig tavaly szeptemberben holtpontra jutottak. Irán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.


MTI


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: