Szavazóhelyiség lesz az Anne Frank ház a novemberi holland választásokon

2023. november 3. - 18:57 | Külföld

Az Anne Frank ház, a Van Gogh Múzeum és a Westermoskee mecset is szavazóhelyiség lesz a november 22-én esedékes előrehozott holland parlamenti választások alkalmával - tájékoztatott a Het Parool című holland napilap internetes oldalán pénteken.

Szavazóhelyiség lesz az Anne Frank ház a novemberi holland választásokon
Illusztrációs felvétel (TASR)

A beszámoló szerint Femke Halsema, Amszterdam polgármestere a városi tanácsnak küldött levelében tájékoztatott arról, hogy a szokásos helyszínek mellett "különleges szavazóhelyiségek" nyílnak meg a szavazók előtt, akik november 22-én 9 és 19 óra között ingyenesen látogathatják egyebek mellett az Anne Frank házat, a Van Gogh Múzeumot és a Westermoskee mecsetet, ha ott adhatják le szavazatukat. A szavazóhelységgé alakított intézmények ez idő alatt zárva lesznek a látogatók előtt.

A polgármester közölte, tekintettel az izraeli és palesztin területeken kialakult helyzetre, különös figyelmet fognak fordítani a szavazóhelyiségek biztonságára.

"Az Anne Frank ház olyan hely, amely arra emlékeztet minket, mi történhet, ha a demokrácia és a jogállamiság eltűnik" - mondta. Femke Halsema reményét fejezte ki, hogy több fiatal megy majd el szavazni az idei választásokon. Az amszterdami városháza tájékoztatása szerint a szavazóhelyiség létesítésének ötlete az Anne Frank Alapítvány által működtetett múzeumtól származik.

A november 22-én esedékes előrehozott holland parlamenti választásokon 598 610 amszterdami lakos szavazhat. A városban összesen 496 szavazókör működik 373 helyszínen.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban ölték meg. Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

MTI