Százak búcsúztatták a helikopterbaleset áldozatait

2016. szeptember 20. - 12:57 | Belföld

Emberek százai - hozzátartozók, barátok, kollégák, állami tisztségviselők és helyi lakosok - könnyeikkel küszködve búcsúztatták a két héttel ezelőtti mentőhelikopter-baleset során elhunyt három mentőst a poprádi Hétfájdalmúl Szűz Mária templomban.

Százak búcsúztatták a helikopterbaleset áldozatait

Az Air-Transport Europe mentőszolgálat BELL 429 típusú helikoptere szeptember 7-én zuhant le a közép-szlovákiai Sebő (Strelníky) területén található erdőben, miután felszállt egy balesetet szenvedett pácienssel. A szerencsétlenség során mindenki életét vesztette, aki a helikopteren volt: a 38 éves páciens, Ján Rušin pilóta, Patrícia Krajňáková orvos és František Bartoš mentős is.

"Azok az emberek, akiktől ma búcsúzunk, semmitől nem féltek. Mindig, minden körülmény között a maximumot nyújtották" - mondta a búcsúztatón a mentőszolgálat igazgatója, Milan Hoholík.

Ján Rušin a mentőszolgálat legképzettebb pilótái közé tartozott, kollégái igazi profinak tartották. Karrierje során 4640 órát repült, 1995 óta volt a helikopteres mentőszolgálat tagja. Patrícia Krajňáková orvos 2014 óta szolgált helikopteren. A 32 éves mentős, František Bartoš technikusként kezdte pályafutását, majd később letette a szakvizsgát, és 2009-től már mentősként dolgozott a szolgálatnál.

Amikor a szentmise véget ért, és az egybegyűltek kiléptek a templomból, tisztelgésként a levegőben a mentőszolgálat egyik helikoptere körözött, és a környéken megszólaltak a mentőautók szirénái is. A búcsúztatást követően az áldozatokat szűk családi körben temetik el.

(para/tasr)