Százak rekedtek a kínai Csengcsou metrójában a súlyos áradások miatt

2021. július 21. - 07:57 | Külföld

Súlyos áradások miatt százak rekedtek kedden a kínai Csengcsou város metrójában, a helyi sajtó legalább tizenkét halottról tud, bár az áldozatok pontos számát egyelőre még nem tudni.

Százak rekedtek a kínai Csengcsou metrójában a súlyos áradások miatt
Fotó: AP

A heves esőzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosának metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban. A közösségi médiában közzétett felvételeken látni lehetett, hogy a víz helyenként vállmagasságig ért.

A hatóságok megkezdték a mentést. A csengcsoui egyetemi kórház mintegy hatszáz, súlyosan beteg páciensét is evakuálni kellett, mivel megszakadt az áramszolgáltatás az intézményben.

"Ilyen esőzés rendszerint egyszer fordul elő százévenként. A helyzet nagyon komor"

- hangsúlyozta a kilencmilliós város válságstábja.

Csengcsou számos utcáját is elárasztotta a víz, megbénítva a közlekedést. Az áram- és ívóvízszolgáltatás több helyen összeomlott. A kínai nagyváros repülőtere kénytelen volt 270 járatot törölni.

Az esőzéseket az In-Fa nevű tájfun váltotta ki, az ítéletidő éreztette hatását a szomszédos Csöcsiang és Fucsien tartományban is. Honanban már a múlt hét óta jelentős mennyiségű csapadék esett, ami miatt riasztást kellett kiadni a Sárga-folyó és a Haihe-folyó áradása nyomán.

Az utóbbi napokban több mint tízezer embert kellett evakuálni a katasztrófa sújtotta térségből, a mezőgazdaság is komoly károkat szenvedett.

MTI