Százával viszik a dzsihadistafeleségeket és -porontyokat egy fogolytáborba

Több száz külföldi nőt és gyermeket szállítottak át Észak-Irakból egy bagdadi fogolytáborba, a főként Törökországból, Európából és volt szovjet tagköztársaságokból származó asszonyok és gyerekeik az iraki hatóságok gyanúja szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosainak a családtagjai.

Százával viszik a dzsihadistafeleségeket és -porontyokat egy fogolytáborba
Fotó: AP

Bagdadi tisztviselők, biztonsági és segélyszervezeti források közölték, hogy több mint 800 embert helyeztek el a bagdadi fogolytáborban. Mintegy 700 nő és gyerek tartózkodik az IÁ volt iraki fellegvárától, Moszultól 20 kilométerre északi irányban fekvő Tell-Kaif település egy táborában. A dzsihadistafeleségek és -ivadékok többsége augusztus 30. óta van fogságban, amikor is mintegy 1300-an megadták magukat az észak-iraki kurd fegyveres erőknek, miután az iraki erők a Moszultól nyugatra fekvő Tell-Afart visszafoglalták az Iszlám Államtól.

A dzsihadisták elfogott hozzátartozóinak száma azóta a terrorcsoport területvesztésével arányosan nőtt. Az átszállítás egybeesik azzal, hogy az iraki hatóságok kezdeményezték a dzsihadista családtagok sorsára vonatkozó jogi eljárások megindítását. Egy moszuli tisztségviselő ezzel kapcsolatban közölte: a kormánynak döntenie kell ezeknek a nőknek és gyerekeknek a sorsáról.

Sara al-Zavkari, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) iraki szóvivője azt hangsúlyozta, hogy ezeket az embereket is megilleti a tisztességes tárgyalás joga. Az ICRC az egyetlen szervezet, amely akadálytalan hozzáférést kapott a dzsihadisták családtagjaihoz Tell-Kaifban, hogy humanitárius segítségben részesítse őket.

Az IÁ főleg tavaly óta jelentős területeket vesztettek Szíria és Irak területén, ahol korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhatott magáénak. Jelenleg már csak sivatagi települések maradtak az ellenőrzésé alatt, Damaszkusz és Bagdad közlései szerint az összes nagyobb iraki és szíriai várost visszafoglalták az IÁ-tól.
Haider al-Abádi miniszterelnök kedden bejelentette, hogy katonai szempontból legyőzték a terrorcsoportot, de a teljes diadal bejelentésével még vár addig, amíg a hátralévő sivatagi településeket is megtisztították az iraki erők a dzsihadistáktól.

MTI