A százéves füleki férfikar múltját bemutató kiállítás nyílik a Városi Honismereti Múzeumban

2021. október 1. - 12:11 | Kultúra

A Pro Kultúra Füleki Férfikar tavaly ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, s ezzel egyidejűleg megjelent a kórus történetét felölelő, a kiállítás címével azonos, Egy (több mint) százéves énekkar története nevű kiadvány is.

A százéves füleki férfikar múltját bemutató kiállítás nyílik a Városi Honismereti Múzeumban

Szerzői Puntigán József és az énekkar tősgyökeres tagja, Jakab József. A könyv bemutatójára és jubileumi ünneplésre a járványügyi intézkedések miatt egy évvel később került sor, valamint a szóban forgó kiállítás is csak idén valósul meg.

A férfikar 1920-ra datálja megalakulását, azonban kevesen tudják, hogy a városban már 1883-ban megalakult egy kórus a Füleki Ipartestület keretében, mely Füleki Iparos Dalárda néven működött.

A Dalárda utódja, a ma működő férfikar elődjének tartott füleki Magyar Dalkör 1920. december 5-én alakult meg. Kezdeményezője id. Mocsáry Pál, Cebrián gróf uradalmi használója volt, aki szerette a zenét és zenészként, hegedűsként is jeleskedett. Ő lett a Magyar Dalkör első elnöke, karnagya pedig Benkó János, tanító.

A kiállítás terjedelmes szöveges ismertetője bemutatja a férfikar eseménydús történetének jelentősebb mérföldköveit, továbbá betekintést nyújt a társulat szervezeti változásaiba és számottevő tagjainak életébe. A látogatók a dalkör sikeres szerepléseit bizonyító serlegeket, díjakat, valamint zászlókat és pillanatképeket tekinthetnek majd meg a tárlaton.

Kevés olyan egyesületet találunk, amely ilyen múlttal rendelkezik. Arra a kérdésre, mi a hosszan működő közösség titka, Fehér Miklós, a kórus jelenlegi karnagyának szavai adhatnak választ:

„Csak a boldogság képes éveket, évtizedeket átívelni az emberi kapcsolatokban. Csak a boldogság képes összekapcsolni egymásnak idegen embereket, eltérő szokásokat, megkülönböző értékítéleteket egy közösséggé. A boldogság és a siker. A Pro Kultúra Füleki Férfikar tagjait is ez az építőanyag tartja össze.”

A kiállítás megnyitójára október 6-án, 16.30 órakor kerül sor a Városi Honismereti Múzeumban. A tárlat november 21-ig lesz megtekinthető.

(fvh)