Száztízmillió adag védőoltást szállít az Afrikai Uniónak a Moderna

2021. október 26. - 19:36 | Külföld

Száztízmillió adag, koronavírus elleni védőoltást szállít az Afrikai Uniónak (AU) a Moderna, az első 15 millió adagot várhatóan az idei év végéig leszállítják - jelentette be kedden az amerikai biotechnológiai vállalat.

Száztízmillió adag védőoltást szállít az Afrikai Uniónak a Moderna
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Moderna a vakcinákat a globális hozzáférés biztosításával kapcsolatos kötelezettségvállalásnak megfelelően alacsonyabb áron szállítja - áll a vállalat közleményében.

Az Afrikai Unió különböző gyártóktól vásárol védőoltásokat a tagállamok lakossága immunizálásának gyorsítása érdekében.

Strive Masiyiwa, az AU koronavírusügyi megbízottja üdvözölte a Moderna bejelentését.

Masiyiwa közölte, hogy az AU eddig 17 millió adag, koronavírus elleni vakcinát osztott szét, és a következő három hétben újabb 35,2 millió adag védőoltás érkezik.

Afrika 1,3 milliárd lakosának eddig csak mintegy 5 százalékát oltották be mindkét adaggal. A 60 százalékos átoltottsághoz becslések szerint mintegy 1,6 milliárd dózis vakcinára lesz szükség.

Az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőzési Központ szerint keddig Afrikában kevesebb mint 8,6 millió Covid-19-fertőzöttet dokumentáltak, a halálesetek száma 217 ezer alatt van.

Szakértők szerint a fertőzöttek és a halálesetek száma a tesztelés alacsony aránya miatt a hivatalos adatoknál jóval magasabb lehet.

(MTI)