Szédületes NAKA-akció: 31 személyt gyanúsítottak meg, többet közülük őrizetbe vettek

2022. június 9. - 11:17 | Belföld

Az előzetes információk szerint az érintettek üzemanyagokkal bizniszelhettek.

Szédületes NAKA-akció: 31 személyt gyanúsítottak meg, többet közülük őrizetbe vettek
Fotó: TASR - illusztráció

Csütörtökön a reggeli óráktól zajlik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Voz nevű rendőrségi akciója vagyoni és gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt.

A Speciális Ügyészi Hivatal közölte, hogy a nyomozó összesen 31 személy ellen indított eljárást, közülük 25 természetes, hat pedig jogi személy. A meggyanúsított személyek közül többet letartóztattak.

A hivatal hozzátette, az akció keretében 19 helyen tartottak házkutatást.

A rendőrségi akcióról elsőként beszámoló Aktuality.sk azt írja, a meggyanúsított személyek közt van a Tipos jelenlegi vezérigazgatója, Marek Kaňka, aki a hivatalba lépése előtt az az üzemanyagokkal kereskedő Oliva csoportnál dolgozott. A lap azt írja, a rendőrségi akció üzemanyagokkal való kereskedés, adóval kapcsolatos bűncselekmény, valamint pénzmosás gyanújával függ össze.

A rendőrségi akció tényét megerősítette, Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is, hozzátéve, az akció célja nagyszabású és súlyos gazdasági bűncselekmények dokumentálása, a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva azonban bővebb információval nem szolgált.

Később a Tipos is megerősítette, hogy eljárást indítottak a vezérigazgató ellen, aki emiatt panaszt nyújtott be. "Marek Kaňkának csütörtökön kézbesítették a meggyanúsításról szóló határozatot, ezzel kapcsolatban hallgatták ki a rendőrségen. A meggyanúsítás ellen panaszt nyújtott be, ugyanis nem érti, hogy erre miért került sor, a határozatot jelenleg az ügyvéde tanulmányozza. Ennek megfelelően mérlegeli a további lépéseket" - közölte a vállalat.


(TASR/Aktuality.sk)