Szegény Kočner 19 évet kapott, ezért Fico szerint befellegzett a jogállamnak

2021. január 25. - 13:13 | Belföld

A különleges ügyészség új vezetőjének megválasztása kapcsán mondott vad dolgokat Robert Fico, ahol védelmébe vette a vizsgálati fogságban ülő Dušan Kováčik ügyészt, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitányt és a napokban elítélt Marian Kočnert is.

Szegény Kočner 19 évet kapott, ezért Fico szerint befellegzett a jogállamnak
Fotó: TASR

Robert Fico szerint a Speciális Ügyészség korábbi vezetője, Dušan Kováčik és az exrendőrfőnök Tibor Gašpar tipikus politikai fogoly. Az ellenzéki politikus úgy véli, Kováčikot azért kellett berakni a rácsok mögé, hogy a kormánykoalíció új ügyész ültethessen a helyére. Fico így látja biztosítottnak, hogy aztán a koalíció keményen felléphessen az ellenzék képviselői ellen.

A Smer elnöke a feltételezését arra alapozza, hogy Kováčik likvidálása kapcsán összejátszott az ügyet felügyelő Ondrej Repa ügyész a saját nagybácsijával, a Legfelsőbb Bíróság bírájával, Juraj Klimenttel. Kliment döntött például a fogságba helyezett Kováčik fellebbezéséről.

Fico bírálta a hamisított váltók ügyében Marian Kočner és Pavel Rusko ellen meghozott ítéletet is. "Inkább nem is kommentálnám azt a 19 évet a váltókkal kapcsolatban, ez képtelenség. Hiszen egyetlen eurónyi kár sem keletkezett. Politikai döntések születnek. Ezzel vége a jogállamiságnak "- véli az ellenzéki politikus.

A Markíza televízió munkatársa egy kérdés kapcsán megjegyezte, hogy ő nem látja azokat az összefonódásokat, amikről Fico beszél, erre az ellenzéki politikus megsértődött és otthagyta a saját sajtótájékoztatóját.

(para)