„Szégyen, hogy ilyen emberek egyáltalán a vádlottak padjára kerültek“ – Hamran adott egy óriási pofont az előző vezetésnek

2022. augusztus 11. - 12:44 | Belföld

Mostanáig 17 befolyásos személyt ítéltek el jogerősen, köztük az előző kormány jelöltjeit – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Hamran István országos rendőrfőkapitány.

„Szégyen, hogy ilyen emberek egyáltalán a vádlottak padjára kerültek“ – Hamran adott egy óriási pofont az előző vezetésnek
Fotó: TASR

Hamran a teljes listát kivetítette, rajta szerepelt többek közt Dušan Kováčik volt speciális ügyész, Boris Beňa, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) volt igazgatóhelyettese, Zoroslav Kollár, a hírhedt multimilliomos vállalkozó és csődügyvéd vagy Lenka Wittenbergerová, Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) korábbi igazgatónője.

„Szégyen, hogy ilyen emberek egyáltalán a vádlottak padjára kerültek. Titkosszolgálati képviselők, államtitkár, speciális ügyész” – hangsúlyozta Hamran.

A rendőrfőnök egyúttal bírálta Denisa Saková korábbi belügyminisztert és Robert Fico exkormányfőt azért, hogy megkérdőjelezik a rendőrség és a bíróság munkáját.

„Ez a kemény valóság, de emlékeztetni fogunk rá. Azért, hogy ne felejtsük el, milyen korszakban éltünk, amely egy újságíró és jegyesének meggyilkolásával ért véget. Láthatjuk, hogy mostanra már Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitánynak sem okoz problémát a rendőrséget bírálnia a sajtótájékoztatón. Tibor Gašpar volt az a rendőrfőkapitány, akinek szolgálata alatt meggyilkolták az újságírót. Ő volt az a rendőrfőnök, aki nem nyújtott segítséget Ján Kuciaknak. Aki a sajtótájékoztatón szándékosan elterelte az esetről a figyelmet a kábítószer-bűnözésre” – húzta alá Hamran.

Hamran arról is tájékoztatott, hogy jelenleg 25 személy ellen tettek vádemelési javaslatot, köztük Tibor Gašpar és a rendőrség korábbi vezetői ellen is.

A sajtótájékoztatón Hamran kiemelte, hogy felmérések szerint az elmúlt időszakban nőtt a rendőrség iránti bizalom. Az AKO közvélemény-kutató ügynökség adatai szerint az emberek 62 százaléka bízik a rendőrségben. Ez az arány 2013 óta 40 százalék körül mozgott.

Hamran szerint Fico folyamatosan gyalázza a rendőrség munkáját, megkérdőjelezi a büntetőeljárások lefolytatását, a nyomozók és a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészeinek szakmai tekintélyét. „Ha egy háromszoros volt kormányfő megkérdőjelezi a bírósági eljárásokat, akkor úgy vélem, alapjaiban kérdőjelezi meg a jogállamiság működését” – mondta Hamran. A rendőrfőkapitány kiállt a nyomozók mellett és leszögezte, hogy megszűnt a rendőrségre gyakorolt politikai nyomás.

Hamrannak meggyőződése, hogy nem csak a rendőrség vezetésének érdeke, hogy nőjön a testületbe vetett lakossági bizalom, és a politikusoktól azt várja, ne tegyenek olyasmit, ami ezzel ellentétes hatást vált ki. „Szégyellném bírálni a rendőrség új vezetését, ha olyan személyeket állítottam volna a testület élére, mint ők” – tette hozzá Hamran.

Denisa Saková bírálatára reagálva, aki a közösségi hálón azt kifogásolta, hogy kevés a rendőr és lakosság nem bízik a testületben, Hamran elmondta: 2000 személy hiányzik az állományból, de ez egyáltalán nem újdonság. „Ha az elmúlt 12 év statisztikáit nézzük, csak két olyan év volt, amikor többen lettek felvéve az állományba, mint ahányan távoztak” – mutatott rá Hamran. Hozzátette, hogy a 12-ből 8 évig a Smer-SD jelöltje volt a belügyminiszter.


(DenníkN/TASR)