„Szégyen, káosz, a szlovákiai politika lealacsonyítása” – így reagáltak a politikusok Matovič és Kaliňák csörtéjére

2023. szeptember 13. - 12:57 | Belföld

A politikusok elítélik Igor Matovič (OĽaNO) és Robert Kaliňák (Smer) konfliktusát, amire a Smer sajtótájékoztatóján került sor a kormányhivatal előtt. Többek szerint az ilyen viselkedés nem tartozik a politikába.

„Teljes mértékben elhatárolódunk az ilyen tettektől” – nyilatkozta a történtekre reagálva Boris Kollár (Sme rodina) házelnök. Bírálta a kialakult helyzetet, amely csak káoszhoz és a társadalom feldühítéséhez vezet. Szerinte a szlovákiai politikának nem szabadna úgy kinéznie, hogy a politikusok a nyilvánosság előtt csépelik egymást. Véleménye szerint mindkét fél hibázott.

Mikuláš Dzurinda, a Modrí, Most-Híd elnöke szégyenteljesnek, lealacsonyítónak és főként rendkívül veszélyesnek minősítette a történteket. Ugyancsak felhívta rá a figyelmet, hogy a politikusok rossz példát mutatnak a nyilvánosság előtt történő pofozkodással. „Ami történt, annak semmi köze a bevándorláshoz. Ez az uszításról szól, mint a választások előtti politikai küzdelem módszeréről” – tette hozzá.

„Pontosan így nem szabadna kinéznie. Célzott provokáció, vulgarizmus, rugdosódás, ütlegelés. Matovič egykori kormányfő és Kaliňák volt belügyminiszter verekszik. Ilyen mélyre rántották a szlovák politikát” – nyilatkozta Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke. Képmutatónak nevezte a Smer képviselőit, mert lehetőségük volt a parlamentben megoldani a migrációt, de nem támogatták az ülést.

Jana Bittó Cigániková (SaS) szerint kár, hogy Matovič nem ilyen vehemensen küzdött az igazságért, amikor a képviselőnői nem adták ki Robert Ficót az igazságszolgáltatásnak, vagy amikor a képviselők a jelöltlistájáról nem szavazták meg a 363-as paragrafus megváltoztatását.

„Aki ez után a pokol után ismét Matovičra szavaz, az a pokol folytatására szavaz, annak minden következményével együtt a szlovákiai emberek életére nézve” – jegyezte meg Peter Pellegrini (Hlas), majd hozzátette: a politikai cirkuszra nem erőszakkal és a nemzet megosztottságának elmélyítésével kell válaszolni.

Matovič egy terepjáróval begurulva megzavarta a Smer-SD szerdai sajtótájékoztatóját. Az OĽaNO elnöke azt hangoztatta a megafonban, hogy pontosan a Smer-SD készítette elő azt a törvénymódosítást, amely alapján igazolást adnak a menekülteknek, és most ezt a törvényt bírálja. Az eset során Robert Kaliňák odament Matovičhoz. A két politikus először csak ordibált egymással, majd dulakodásra is sor került: Matovič mellkason rúgta Kaliňákot, amire a Smer egy másik képviselője, Richard Glück ütéssel válaszolt.


TASR/para