Szélerőműpark létrehozását tervezi az állam, Nyugat-Szlovákiában jöhet létre a 63 milliós befektetés

2023. március 6. - 13:06 | Belföld

A Szlovák Gázművek (SPP) nemcsak a gáz terén aktív, érdeklődik a zöld energia iránt is. Legújabban 63 millió eurós befektetést hozna tető alá Pöstyén közelében, ami hét darab szélerőmű felépítését jelenti. A munkálatok 2025-ben kezdődhetnek el – írja a HN.

Szélerőműpark létrehozását tervezi az állam, Nyugat-Szlovákiában jöhet létre a 63 milliós befektetés
Fotó: TASR/AP

Szlovákiában mindössze öt szélerőmű létezik, az elmúlt 18 évben pedig egyet sem építettek. A helyzetet sokáig bonyolította a stop állapot, amely nem tette lehetővé, hogy az új erőforrások kapcsolódhassanak a rendszerhez. Nyugat-Európa országai így jelentősen lehagyták Szlovákiát ezen a téren, jelenleg pedig Albánia is több szélerőművel rendelkezik, mint mi. A stop állapotot viszont 2021-ben eltörölték, a befektetők pedig máris igyekeznek kihasználni a lehetőségeket.

Az egyik ilyen a Szlovák Gázművek is, amely a források diverzifikációja és a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett igyekszik bővíteni portfólióját. A vállalat 63 millió eurós befektetés létrehozására készül a Pöstyénhez közeli Drahovce községnél.

A gázosok nem véletlenül választották ezt a területet. Vizsgálataik szerint a hely jó széllel és elosztóhálózattal rendelkezik. Szerintük a szélpotenciál az adott helyen 150 méteres magasságban nagyon jó, és alkalmas szélerőműpark létrehozására. Az így előállított áramot a villamosenergia-rendszerbe akarják bevezetni.

A vállalat szerint a szóban forgó terv fő pozitívuma, hogy elősegíti Szlovákia kötelezettségvállalásának teljesítését, miszerint 2050-ig eléri a szén-dioxid-semlegességet, valamint támogatja a megújuló energiaforrások használatát. A tervek szerint az SPP 2025-ben kezdheti el a szélerőművek építését, és egy év múlva már be is fejeznék őket.

Hasonlóan ambiciózus tervvel rendelkezik a Green Energy Holding nevű vállalat, amely Horná Kráľová és Hájske községek (Vágsellyei járás) között építene nyolc szélerőművet 70 millió euróért. A munkálatok megkezdését ugyancsak 2025-re tervezik, és előreláthatólag 18 hónapig tartanak majd.


(hnonline.sk)