„A szélhámosság tetőfoka, ami itt működik” – Nem köt szerződést a nagymegyeri termálfürdő Holényi kritikusaival

2022. augusztus 12. - 16:00 | Régió

A tavasz és a nyár témája Nagymegyeren a termálfürdő, illetve a helyi szállásadók szövetségének csatározása. Pillanatnyilag úgy tűnik, a termálfürdő áll „nyerésre”, a hosszabb távú hatásai azonban ennek beláthatatlanok.

„A szélhámosság tetőfoka, ami itt működik” – Nem köt szerződést a nagymegyeri termálfürdő Holényi kritikusaival
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)
Korábban is már írtunk róla, hogy pattanásig feszült a viszony Nagymegyeren a termálfürdő vezetése és a szállásadók között. EBBEN A CIKKBEN összefoglaltuk, mi vezetett idáig.

A történet legutóbbi látványos fejezete június végén zajlott, amikor a polgármester háza, illetve hivatala előtti tüntetés után végre megvalósult a derbi, és egy fedél alatt ütköztethették nézeteiket a felek. Előrébb nem jutottunk, csupán annyi történt, hogy mindenki hangosan a másik fejéhez vághatta, amit már régóta szeretett volna.

A termálfürdő és a szállásadók közti viták elsősorban a fürdő új, akadozó beléptetőrendszere, és az ennek kapcsán feléjük is érkező panaszok, továbbá a korábban a kedvezményes belépésre feljogosító, belépőkkel feltölthető fizetésre is alkalmas fekete karkötők témája körül összpontosultak.

Régóta szó van róla, hogy a termálfürdő és üzleti partnerei (többek között a szállásadók) közti viszonyt egy új szerződéssel alapoznák meg, a júniusi tüntetések idején viszont a város és termálfürdő vezetésének kritikusai amiatt panaszkodtak, hogy ezt a szerződést nem is látták. Mostanra letisztázódni látszik, miért.

Az egyik nagymegyeri Facebook-fórumon már vita indult arról, hogy a fürdő nem köt szerződést azokkal, akik tüntettek a polgármester ellen a háza előtt. Ezt pedig Holényi Gergő polgármester kérdésünkre maga is megerősítette.

Holényi Gergő

„Miért kössön a fürdő olyan emberrel szerződést, aki támadja a fürdőt vagy a várost, amiből él?! A fürdő saját maga választja meg, kik lesznek az üzleti partnerei.

A szállóvendégek máshol is ugyanúgy megvehetik a belépőt, tehát nincsenek diszkriminálva. Akivel együtt lehet dolgozni, azzal a fürdő együtt dolgozik, akivel pedig nem, azzal nem” – emlékeztetett.

„Elég nagy bajban vagyunk”

– reagált a cselekményre Győry Károly, a nagymegyeri szállásoltatók szövetség elnöke. Úgy véli, a kicsi szállásadókat „bódítják” az új szerződéssel és a províziókkal, miközben a nagyokkal nem is tárgyalnak.

„A szélhámosság tetőfoka, ami itt működik. Bosszúállás van folyamatban. Ez egy nagy csata, amit csak a választás dönthet el. De már ha holnap volna, is későn volna” – figyelmeztetett.

Illusztráció

Holényi szavai szerint pillanatnyilag már körülbelül 50-en írták alá az említett szerződést a fürdővel. „Örülnek, hogy ez a szerződés lehetőséget ad a kis szállásoltatóknak is” – szögezte le, utalva arra, hogy korábban a nagyobb szállásoltatók nagyobb előnyöket élvezhettek, míg a kicsik szinte semmilyenhez nem jutottak.

A fekete karkötők rendszerét szavai szerint lényegében beszüntették, mivel háromszor annyi volt belőlük forgalomban, mint amennyi regisztrálva, ráadásul visszaéltek velük, mivel a nyugdíjasok vagy gyerekek számára feltöltött belépővel felnőttek is bementek a fürdőbe, illetve napközben többen is használták ugyanazokat a karkötőket.

„Maga a szerződés egy klubrendszer kialakítására épül, és a szállásoltatók, mint a fürdő belépőinek viszonteladói ezen a klubrendszeren keresztül juthatnak kedvezményekhez” – jelentette ki.

A szállásadó annál nagyobb kedvezményhez jut a vendégeik számára megvásárolható belépők tekintetében, minél több vendéget jelent be a fürdő rendszerébe. A szerződés szerint, amely birtokunkba jutott, a helyszínen megvásárolható napi belépőhöz képest legfeljebb 12%-os kedvezmény nyújtható.

„Jóformán most vagyunk nullánál, és akik feltöltik a rendszerbe a vendégeiket, azok 2023-ban érvényesíthetik a kedvezményeiket. Most is kapnak kedvezményeket a partnerek, azt ösztönzendő, hogy regisztrálják a vendégeiket” – hangsúlyozta.

A beléptetőrendszer kritikáját részben korábban már elfogadta, ugyanakkor azt elutasítja, hogy több óránk keresztül kellene időnként sorban állni, mint azt néhányan állítják.

„Megkértem a fürdő vezetőségét, hogy nézzenek utána, mennyire megalapozottak ezek a vádak. Az akkori leghosszabb sorban állás 25 perces volt. Általában szombaton és vasárnap, amikor turnuscserék vannak, és a vendégek a belépéssel együtt feltöltötték a karóráikat is, akár 5-6 napos belépővel. Olyasmi is okozott várakozást, hogy pl. egy négytagú család esetében időbe telt, míg a kollégák a jegyeket rájátszották a karóráikra, a belépésük aztán egész héten zökkenőmentes volt. Én a panaszkönyvben sem láttam beírást” – hangsúlyozta Holényi, hozzátéve, a környék fürdői esetében is előfordul ilyen hosszú, de még ennél hosszabb várakozási idő is csúcsidőben.

Ami a látogatószámot illeti, Holényi várakozásai szerint ugyanolyan nyaruk lesz, mint tavaly, és az éves adatokat tekintve sem számít más eredményre. Várakozásai szerint éves szinten 230 ezer vendége lehet a fürdőnek idén.

(SzT)