Szellemek a múzeumban

Több száz látogatót vonzott a Galántai Honismereti Múzeum szombati (2017. okt.21.) rendezvénye. Minden korosztály kíváncsi volt – de legjobban talán a kisgyerekes családok – , hogy vajon hogyan elevenednek meg a múzeum „szellemei“ és általuk a galántai régió története. 

Szellemek a múzeumban

A félhomályban felsejlő „holt lelkek“ pedig igazán nem ijesztgetni szerették volna a látogatókat, inkább csak mesélni akartak magukról, az életükről. Polgári szalonok, plébániák, falusi házak lakói, a patikus, a festőművész és a molnár is „életre keltek“, hogy röpke pár órára visszavigyenek bennünket a múltba.

Hogy rendhagyó múzeumlátogatásról van szó, már a belépéskor kiderült: az érkező lámpást meg egy rejtvényt kapott a kezébe, hátha megtalálja a „kincset“ a kiállítótermekben. Ehhez azonban alaposan meg kellett nézni a kiállítást,  és közben – hangfelvételről – megszólaltak a gyűjtemény „szellemei“, és elmondták élettörténetüket. A „Csak bátraknak“ feliratú helyiségbe végül azok léphettek be, akik megfejtették a feladványt. A gyerekeknek arcfestéssel kedveztünk. Sokakat érdekelt Zuzana Litviaková archeológus előadása azzal kapcsolatosan, hogy vajon mit árulnak el a régészeti leletek a túlvilágról.

A Szellemek a múzeumban c. rendezvényt első alkalommal tartottuk meg a honismereti múzeumban, máris rengeteg pozitív  visszajelzés érkezett. Mindez arra sarkall bennünket, hogy jövőre is előrukkoljunk valamilyen egyedi ötlettel. A rendezvény Galánta város anyagi támogatásával valósult meg.

 

Bús Katalin és Holop Erzsébet, a múzeum dolgozói