A szellemi fogyatékosoknak is vannak kérdéseik, meg kell tanítani őket a jogaikra és kötelezettségeikre

2023. december 3. - 18:23 | Belföld
A szellemi fogyatékosoknak is vannak kérdéseik, meg kell tanítani őket a jogaikra és kötelezettségeikre
Illusztrációs felvétel (Pexels)

Az értelmi fogyatékossággal élők még mindig átélnek olyan helyzeteket, amikor nem tudnak maguk dönteni. Ezért meg kell tanítani őket jogaikra és kötelezettségeikre. Erről a TASR-t a Szellemi Fogyatékosokat Segítő Egyesület (ZPMP) tájékoztatta.

„Sok értelmi fogyatékossággal élő személy helyett a szülei, gyámja vagy a szociális intézmény alkalmazottai hozzák meg, melyben élnek. Csak minimális lehetőségük van eldönteni, hova menjenek, kivel menjenek, és mit csináljanak a nap folyamán. De sokszor azt is eldöntik helyettük, hogy mit vegyenek fel, vagy mit reggelizzenek. Ugyanakkor az értelmi fogyatékos emberek nagyon jól tudják, mit akarnak és mit szeretnek. De előfordulhat, hogy nem mindig rendelkeznek kellő készséggel és tapasztalattal, hogy kifejezzék akaratukat” – mondta Marián Horanič, az egyesület munkatársa.

A szervezet éppen ezért az általuk szervezett találkozókon kommunikálni tanítják a fogyatékkal élőket, s próbálják rávezetni őket, hogyan tudják kifejezni akaratukat. Ilyen alkalmakkor szót ejtenek továbbá a kapcsolatokról is.

„A szellemi fogyatékkal élők nem vakok. Ők is látják, hogy a körülöttük lévők idővel elhagyják a családi otthont és saját életet kezdenek el élni. Sokszor kérdezik, hogy nekik is ezt kell-e tenniük, vagy hogy egyéltalán ők tehetnek-e ilyet.Választ pedig ritkán kapnak ezekre a kérdéseikre“ – tette hozzá az egyesület munkatársa.

TASR