Szélmalomharc: Alig 70 eurós tartozás helyett elképesztő összeget akarnak behajtani egy férfin

2021. október 13. - 11:01 | Régió

Egy több mint húsz évvel ezelőtti tartozás miatt került nehéz helyzetbe egy szlovákiai férfi.

Szélmalomharc: Alig 70 eurós tartozás helyett elképesztő összeget akarnak behajtani egy férfin
Fotó: TASR

Rudolf Kačír évek óta Ausztriában dolgozott, de miután a koronavírus-járvány miatt lezárták a határokat, munka nélkül maradt. A Szociális Biztosítónál ezért kérvényezte a munkanélküli segélyt, de az csupán egy töredékét akarta megadni. Rudolf aztán megtudta, hogy a biztosító végrehajtói döntés alapján járt el így.

A férfit meglepte a hír, ugyanis semmilyen végrehajtói eljárásról nem tudott. A Szociális Biztosító munkatársától megtudta, hogy a végrehajtó, Rudolf Krutý e-mail formájában fordult a biztosítóhoz. Rudolf Kačír kifogásolja az ügy ilyen módon történő intézését, emellett megjegyezte, hogy ő maga nem kapott értesítést az eljárás megkezdéséről.

Hosszas utánjárás árán sikerült kiderítenie, hogy egy 2017-ben indult eljárásról van szó, aminek az Allianz biztosítóval szembeni régi tartozása az alapja. 2000-ben ugyanis Rudolf eladott egy autót, amire balesetbiztosítást is fizetett. A tulajdonosváltás miatt kérvényezte ennek megszüntetését, a biztosító viszont ennek nem tett eleget, és azt kérte kliensétől, fizesse be 12 hónapra az összeget. A férfi ezt nem tette meg, az Allianz pedig végrehajtói eljárást indított.

Rudolf 66,26 euróval tartozott, Krutý viszont 1778,14 eurót akar rajta behajtani, beleértve a kamatot, az eljárás költségeit, valamint az ő juttatását. „Nem jelentett volna problémát törleszteni a tartozást a biztosítónak, de amikor a végrehajtó abszurd összeget számlázott ki, azt mondtam: elég volt! Ezt nem hagyom annyiban, ugyanis ő tudatosan megszegi a törvényt“ – mondta Rudolf, aki szerint Krutýnak a törvény értelmében nincs joga késedelmi kamatot kérnie, ugyanis azok három év után elévülnek. Ugyancsak törvényellenesnek tartja az eljárás költségeit és a juttatást.

Rudolf ellenkezését követően a végrehajtó 2020 augusztusában levelet küldött a Szociális Biztosítónak a behajtás leállításáról, de a károsult erről is csak a biztosítótól szerzett tudomást. Egy hónappal később Krutý a Szociális Biztosítóhoz fordult e-mailben, hogy újfent fogja le Rudolf munkanélküli segélyét. Néhány panaszos levél után Krutý visszavonta a végrehajtási parancsot, csakhogy a lefogott összeg letétbe került, erről pedig a Pozsonyi V járásbíróság dönt majd. Közben Krutý újabb végrehajtást indított Rudolf ellen, akit újfent „elfelejtett“ értesíteni.

Erről egy régi-új munkaadójától szerzett tudomást, miután Rudolf az intézkedések feloldását követően újfent elkezdett dolgozni. A Pozsonyi Járásbírósághoz fordult, az viszont elutasította a végrehajtás megszüntetésére tett indítványát. Mivel Rudolf fellebbezést nyújtott be, az ügy a Pozsonyi Kerületi Bíróságra kerül. A férfi az igazságügyi minisztériumot is tájékoztatta a behajtó praktikáiról, az pedig úgynevezett célirányos ellenőrzést végez el nála. Krutý nem kívánt nyilatkozni az ügyben.


(Aktuality.sk)