Szélnek eresztették Kočner csicskáját, Trnkát

2020. január 17. - 14:30 | Belföld

Kiengedték a rendőrségi őrizetből Dobroslav Trnka volt főügyészt, akit csütörtökön vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA).

Szélnek eresztették Kočner csicskáját, Trnkát
Fotó: tasr

Az intézkedést a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészének végzése alapján hajtották végre - tájékoztatta a TASR-t Jana Tökölyová, a ÚŠP szóvivője.

Az ügyészségi érvelés szerint a hivatali visszaélést dokumentáló ügyirat áttanulmányozása alapján arra a döntésre jutottak, hogy nem valósult meg bűncselekmény.

Információk szerint a rendőrség azon videofelvétel miatt kapcsolta le csütörtökön Trnkát, amely a főügyész és Ján Počiatek (Smer-SD) volt pénzügyminiszter közötti beszélgetést rögzíti, és amelynek témája a Lemikon-ügy.

Az ügyészség péntek délutáni közleménye azt megjegyzi, hogy az úgynevezett Lemikon-ügyben megállapítható a gazdasági bűncselekmény lehetőségének gyanúja, ezért az ügyészség szerint most a labda a rendőri szerveknél pattog.

A DenníkN érdeklődésére, melyik ügyész döntött Trnka ügyében, nem érkezett válasz. Csupán egy megállapítás, miszerint ez a kérdés az ÚŠP belügye. A lap azonban megjegyzi, valószínűleg Rastislav Hruška döntött Trnka elengedéséről.

Zuzana Čaputová is megszólalt a kérdés kapcsán. Az államfő azt nyilatkozta, hogy kissé meglepte őt a Trnkával kapcsolatos fejlemény és megvizsgálja, mi is történt pontosan.

A NAKA nyomozói tavaly decemberben is indítottak eljárást Trnka ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanújával. A büntetőeljárás tárgyát képező állítólagos bűntettet a gyanúsított 2007 és 2014 között követhette el azáltal, hogy nem adta át a hatóságoknak a Gorilla fedőnevű hírszerző akció során készült hangfelvételt.

TASR