Szélsőjobb történelemhamisítás Komáromban

Csehszlovák Kém | 2016. május 29. - 21:30 | Vélemény

Az MKP és a Híd, de általában a szlovákiai magyarok politikai kudarcának feldolgozásához nem hamis próféták első hangzásra tetszetős elméletei fognak hozzájárulni.

Szélsőjobb történelemhamisítás Komáromban

Alibista nyilatkozatokkal hunyászkodik meg a szélsőjobboldali kultúrnyomulás előtt a CSEMADOK elnöke, Bárdos Gyula, aki “nem tudott az eseményről”, amely pénteken, Komáromban szerveztek szélsőjobboldali csoportok. Úgy tűnik, a szlovákiai magyar polgárok kulturális életét gazdagító patináns szervezet egyre inkább a szélsőjobboldal játékszerévé válik, ugyanis nem ez az első alkalom, amikor a magyarországi Jobbik és csatolt szervei, futtatott félnótásai az egykor patináns fevidéki egyesület pecsétje alatt fejtik ki történelemhamisító, egyértelmű napi politikai, szavazótoborzó agymosásukat.

Az Új Szó írta meg még pénteken, a Jobbikkal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, a Magyar Polgári Körrel és a Turán Szövetséggel közösen szervez előadást a Csemadok komáromi alapszervezete. Az előadást Bíró András Zsolt, “antropológus”, “humánbiológus”, a Magyar Természettudományi Múzeum “kutatója”, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke tartotta. Aki nem tudná, Bíró nevéhez köthető az ún. “Kurultáj” rendezvény, amely a magyarországi szélsőjobb egyik álkulturális dzsemborija.

Bíró egész munkássága rejtély, nevét a Jobbik internetes hálózatához tartozó, szittyamagyar honlapok pörgetik, emellett évek óta, roppant kártékony, áltudományos előadásaival fertőzi a közbeszéd jobbszélét. Bíró András Zsolt nevéhez egyetlen, mérvadó tudományos körök által elismert tudományos publikácó nem fűződik és nincs nyom az interneten arra nézve sem, hogy milyen tudományos intézet munkatársa. Felemerülhet az a kérdés is, hogy ezt a félnótás senkiházit ki utaztatta és milyen pénzből az elmúlt években Kazahsztánba.

Bíró “tudományos” tevékenysége és előadásai ott válnak szakmai szemmel értékelhetetlenné, hogy egyes, eléggé vitatható állításokat, féligazságokat áltudományos környezetbe pakolják, például: hun-magyar rokonság, kazah-magyar azonosság, vagy az uráli nyelvrokonság kétségbevonása. Maga a turanizmus egy nem valós, áltudmányos “kutatási terület”, amely még a 19. század végén alakult ki Rákosi Jenőék 30 millió magyar által lakott magyar birodalmi miliőben kialakított romantikus, és sok elemében hamis nemzetkép következményeként.

Miért kell áltudományos maszlaggal, bizonyíthatatlan elméletekkel, hamis legendákkal, soha nem létezett, dicsőbbnek vélt rokonsággal, múlttal tömni a szlovmagyarok fejét? Az MKP, de általában a szlovákiai magyarok politikai kudarcának feldolgozásához nem hamis próféták első hangzásra tetszetős elméletei fognak hozzájárulni, hanem a komoly önvizsgálat és az önkritika és valós, a tények és a valóság alapján meghozott újító javaslatok elfogadása - ebben pedig jobbikos csodatáltosok nem segíthetnek.

Nem elég, hogy Bugár próbálja legitimizálni a magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártot, amelynek elnökét ma már barátjának nevezi, a szélsőjobboldali hagymányokat felevenítő MKP-közeli jobbikos szlovákiai sejtek a terepen végzik el a tudatos agymosó aprómunkát. Nem kell hozzá különösen nagy jóstehetség, ha a trend folytatódik, a szlovákiai magyarság egy része alaposan radikalizálódik, amelynek eredményeképp egy önálló, radikális politikai formáció is létrejöhet a közeljövőben. Ez pedig akár két százalékot is elvihet évről évre csökkenő potenciális szavazótáborukból - a nagy büdös semmire.