Szélsőségesek csaptak össze a hadsereggel Tunéziában, 45 halott, köztük egy 12 éves kislány

2016. március 7. - 15:08 | Külföld

Szélsőségesek ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrző pontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen hétfőn, az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket, köztük huszonkilenc támadó, a biztonsági erők tíz tagja és hét civil is - közölte a tunéziai védelmi és belügyminisztérium. A civil áldozatok egyike egy 12 éves kislány.

Szélsőségesek csaptak össze a hadsereggel Tunéziában, 45 halott, köztük egy 12 éves kislány
Fotó: SITA

A tájékoztatás szerint a támadás a líbiai határhoz közeli Ben Gardán településnél történt, egyszerre hat helyszínen zajlottak a harcok. A belügyi tárca éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a településen, korábban a lövöldözés kirobbanásakor pedig figyelmeztette a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el otthonukat.

A hatóságok a támadás során megsebesült hat szélsőségest vettek őrizetbe.

A városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el - közölte a tunéziai belügyminisztérium.

Habíb Eszid tunéziai kormányfő rendkívüli tanácskozást tartott az észak-afrikai ország biztonsági erőinek vezetőivel a líbiával határos térség romló biztonsági helyzete miatt - közölte a Semsz-Fm rádióadó, amelynek értesülései szerint a tanácskozáson elfogadott egyik döntés szerint nagyszabású tisztogatási akciót hajtanának végre az ország déli részében. Ezen kívül a tunéziai kormányfő arra utasította Hédi Mazsdub belügyminisztert és Farhát Horsani nemzetvédelmi minisztert, hogy Ben Gardánba utazva a helyszínen tegyenek meg minden erőfeszítést a biztonság növelése érdekében.

Tunézia mély árkot ásott a határon, mert attól tart, hogy Líbiából, ahol az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentős teret nyert, fegyveresek szivárognak be az országba. A tunéziai határőrizeti erőket nyugati katonai tanácsadók képzik ki.

A határ líbiai oldalán iszlamistákat képeznek ki, akik tavaly számtalan esetben behatoltak Tunéziába, a többi között terrortámadást hajtottak végre a világhírű tuniszi Bardo Múzeumnál, illetve Szúsza városában, egy tengerparti szállodánál.

A múlt héten a tunéziai kormányerők a két ország határán többórás tűzharcban öt, állig felfegyverzett férfit öltek meg. A harcban a tunéziai hadsereg egyik katonája is megsebesült, egy eltévedt lövedék pedig egy ártatlan civilt is megölt. Az ország fegyveres erői február közepe óta készültségben vannak, s figyelik a líbiai határvidéket, mert "pontos értesüléseik" voltak arról, hogy feltehetően az Iszlám Állam fegyveresei megpróbálnak beszivárogni Líbiából.

MTI/para

Címkék: terror, Tunézia