Szélsőségesek támadása és gyilkosságok árnyékolták be a nigériai elnökválasztást

Szélsőségesek támadása, gyilkosságok, nagy késéssel kinyitó szavazóhelyiségek és szavazóurnák felgyújtása árnyékolta be a nigériai elnök- és parlamenti választások első fordulóját szombaton.

A nap azzal kezdődött Maiduguriban, az északkeleti Borno állam székhelyén, hogy szélsőségesek aknavetővel támadtak a városra. Ez egy katona halálát okozta, négy pedig megsebesült - közölte egy biztonsági tisztségviselő. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet helyi csoportja jelentkezett. Volt több olyan szavazó a városban, akit a támadás elrettentett attól, hogy leadja voksát.

Yobe állam Geidam városában egy laktanyát ért hasonló támadás. A hadsereg közölte, hogy a déli Rivers államban katonák lelőttek hat "huligánt", miután lőfegyverekkel rájuk támadtak egy útkereszteződésnél, de meghalt egy katona is.

Ezenkívül több más olyan halálesetet jelentettek szerte az országból, amely a választáshoz kötődött. A legnagyobb városban, Lagosban ismeretlenek megtámadtak egy szavazóhelyiséget, és felgyújtottak több szavazóurnát - jelentette a The Nations című lap.

Civilszervezetek szerint sok szavazóhelyiség csak több mint négy órás késéssel nyitott ki. A voksolást eredetileg február 16-ra tűzték ki, de logisztikai és biztonsági aggodalmak miatt néhány órával a szavazóhelyiségek kinyitása előtt elhalasztották.

Afrika legfejlettebb gazdaságának és első számú kőolajexportőrének államfői tisztjéért rekordszámú - 73 - jelölt indult.

A két legesélyesebbnek az újraválasztásáért induló Muhammadu Buhari elnök, a Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltje, valamint legfőbb ellenlábasa, az ellenzéki Demokratikus Néppárt (PDP) színeiben induló Attiku Abubakar számít.

A nigériaiak szavaztak a képviselőház 360 és a szenátus 109 tagjára is.

MTI