Szélsőségessé teheti a szíriai mérsékelteket a Trump-kormány

2016. december 5. - 19:28 | Külföld

Az utóbbi időben elszenvedett harctéri vereségek és a leendő Trump-kormány szíriai politikájának kiszámíthatatlansága miatt az úgynevezett mérsékelt szíriai fegyveres ellenzékiek már a jövőbeli lehetőségeiket mérlegelik, amelyek között szerepel az is, hogy szorosabbra fűzik együttműködésüket a helyi szélsőséges csoportokkal - írta a The Washington Post című  amerikai napilap.

Szélsőségessé teheti a szíriai mérsékelteket a Trump-kormány
Fotó: AP/TASR

Három évvel azután, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titokban fegyvereket kezdett szállítani a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya ellen harcoló, az amerikaiak által "mérsékelt ellenzéknek" minősített felkelőknek, nem tudni, hogy a jövőre hivatalba lépő Donald Trump milyen politikát fog folytatni Szíriával kapcsolatban. A megválasztott republikánus párti amerikai elnök korábban elutasította Barack Obama hivatalban lévő demokrata párti elnök kormányának álláspontját, miszerint a szíriai polgárháború befejezése és Aszad tárgyalóasztalhoz ültetése a kulcs a szélsőséges fegyveresek, köztük az Iszlám Állam (IÁ) feletti győzelemhez. Bár a megválasztott elnök a terrorszervezet elleni harcot nevezte meg prioritásnak Szíriában, nem zárta ki, hogy e cél eléréséhez a felkelőket bombázó Damaszkusszal és Moszkvával együttműködjön - írta a The Washington Post.

Trump a The Wall Street Journal tekintélyes napilapnak novemberben - kissé homályosan - úgy fogalmazott: álláspontja szerint miközben az IÁ-t akarják legyőzni, amely ellen Szíria is harcol, Szíria ellen is folyik a harc.

Aszad szíriai elnök egy héttel Trump megválasztása után azt mondta egy interjúban, hogy az Egyesült Államok "természetes" szövetséges a terrorizmus elleni harcban, a megválasztott amerikai elnök "bíztató" ígéreteket tett kampányában az Iszlám Állam elleni szíriai fellépésről.

Trump ráadásul többször is utalt arra, hogy korlátozni fogja az ellenzékiek támogatását, akikről többször is úgy vélekedett, hogy "fogalmunk sincs arról, hogy kik ezek az emberek" - emlékeztetett a The Washington Post.

Amerikai tisztviselők szerint az ellenzéki felkelők a szíriai polgárháború során - az Egyesült Államok reményeinek megfelelően - több célt is elértek, egyebek között azt, hogy jelentős haderővé alakultak, amely már-már rákényszerítette Aszadot a tárgyalásra. Az Aszad-rezsimet támogató Oroszország, Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet beavatkozásával azonban Damaszkusz felé billent a mérleg nyelve a konfliktusban, az ellenzéki erők az utóbbi időben sorra vereséget szenvednek a kormányerőktől, a szíriai felkelés jelképévé vált Aleppóban is elvesztették a korábban ellenőrzött területeik jelentős részét - értékelte a szíriai konfliktus alakulását a The Washington Post.

Az amerikai lap szerint bár az ellenzékiek ütőképessége tavaly jelentősen megnövekedett, miután az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által TOW típusú páncéltörő rakétákhoz jutottak, a felkelők folyamatosan arra panaszkodnak, hogy támogatóik fukarul bánnak a fegyverekkel, ráadásul nem kapják meg azt, amit kérnek. Az ellenzéki fegyveresek ugyanis nem egyszer jelezték már, hogy légvédelmi rakétákra van szükségük a rezsim és az orosz légierő elleni védekezéshez. Az Obama-kormány azonban amiatti félelmében, hogy a légvédelmi fegyverek és hasonló, kifinomultabb eszközök szélsőségesek kezébe kerülhetnek, megtagadta ezeknek a szállítását, és regionális szövetségeseit is meggyőzte erről.

"Az Egyesült Államok megtagadja azoknak a fegyvereknek a szállítását, amelyekre szükségünk van, de azért még mindig azt hiszi, hogy megmondhatja, mit tegyünk. Támogatást ígérnek nekünk, aztán végignézik, ahogy megfulladunk" - mondta egy kelet-aleppói ellenzéki fegyveres csoport parancsnoka a The Washington Postnak. "Amerikának nem lesz ránk befolyása, ha bajtársaink Idlíbbe kényszerülnek visszavonulni" - tette hozzá figyelmeztetésül.

A parancsnok ezzel arra utalt, hogy azoknak az ellenzékieknek, akik feladták korábban ellenőrzött területeiket, Damaszkusz engedélyezte, hogy a nagy részt felkelők uralta Idlíb tartományba utazzanak.

Idlíb tartományban azonban a domináns erőt az al-Kaidához köthető Dzsabhat Fatah as-Sam (korábban an-Nuszra Front) és - az Egyesült Államok által nem terroristának tekintett - Ahrar as-Sam szélsőséges fegyveresek képviselik. Mindkét szervezetnek nagyjából 10-10 ezer harcosa van az Aleppótól délnyugatra fekvő tartományban.

Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 50 ezerre teszi a "mérsékelt ellenzékieknek" tekintett fegyveresek számát, akik Idlíb tartomány északi részén, Aleppóban és szórványosan Szíria nyugati részein tartózkodnak.

Egy amerikai tisztviselő azt mondta a lapnak: ezek az ellenzékiek évek óta harcolnak, és nem fogják magukat megadni, Aszad-ellenességük nem fog csak úgy elillanni.

Michael Flynn nyugalmazott altábornagy, akit Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójává készül kinevezni, tavaly úgy nyilatkozott, hogy az ellenzékiek és a szélsőségesek közötti műveleti együttműködés már jóval korábban megkezdődött. Flynn bírálta az Obama-kormányt, mert először megtagadta, majd a CIA égisze alatt lassan és korlátozottan kezdett csak támogatást nyújtani az ellenzéki fegyvereseknek. Az altábornagy szerint ugyanis emiatt a szélsőséges csoportok meg tudtak erősödni az ellenzékiek kárára. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva pedig azt mondta: "ha nem avatkozol be és nem segítesz valakinek, más módot találnak arra, hogy elérjék céljaikat".

(MTI/para)