Személyi igazolványt kapnak a gyerekek

2019. május 28. - 18:00 | Belföld

Legkésőbb 2021 végéig fénykép nélküli személyi igazolványt kapnak a 15 évnél fiatalabb gyerekek.

Személyi igazolványt kapnak a gyerekek
TASR

A belügyminisztérium kedden terjesztette elő és tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az erre vonatkozó javaslatát. Az újítás oka az elektronikus nyilvántartás bevezetése az egészségügyi ellátásban.

Ezzel az igazolvánnyal lehet majd belépni az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba, ugyanis 2022 elejétől ez csak csipkártyás azonosítóval lesz lehetséges. A rendőrség automatikusan elküldi minden 15 évnél fiatalabb gyerekeknek a fénykép nélküli személyi igazolványt, amelyen aláírás sem lesz. Ugyancsak új igazolványt kapnak azok, akiknek személyi igazolványában nincs csip: a 60 évnél idősebbeknek adtak ki ilyen igazolványt 2012. június 30-ig. Az időseknek sem kell elmenniük a rendőrségre új személyi igazolványt intézni.

A törvényjavaslat szerint lehetőség lesz arra, hogy 15 évnél fiatalabb gyereknek is kérvényezzenek fényképes igazolványt, amely teljes mértékben helyettesítené az útlevelet az Európai Unió országaiban, továbbá azokban az országokban, ahová szlovák személyi igazolvánnyal is be lehet utazni. Az ilyen igazolvány 6 éves korig két éven át, 6 és 15 éves kor között pedig öt évig lesz érvényes.

Ezeket a változásokat már tavaly év elején beharangozta Peter Blaškovitš, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ igazgatója. 2021 végéig a gyerek egészségügyi kártyáját és születési számát kell felmutatni az orvosnál.

TASR