A szenátus is megszavazta a Trump által kihirdetett rendkívüli állapot elutasítását

2019. március 15. - 09:23 | Külföld

Az amerikai képviselőház után a szenátus is leszavazta a rendkívüli állapotot, amelyet Donald Trump amerikai elnök hirdetett ki február 15-én a déli határnál uralkodó "vészhelyzetre" hivatkozva.

A szenátus 59-41 arányban szavazta meg a rendkívüli állapot elutasítását. Az amerikai elnök a szavazást követően mindössze annyit írt ki Twitter-profiljára: vétó!

A szenátusi szavazást követően a javaslat Trump elé kerül, aki már korábban is beszélt arról, hogy meg fogja vétózni a kongresszus határozatát.

A vétó felülírásához kétharmados többségre lenne szükség a kongresszus mindkét házában, ami minden valószínűség szerint nem lesz meg, így a törvényhozás nem lesz képes megakadályozni a Trump által kihirdetett rendkívüli állapotot.

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának egyik ígérete volt egy fal építése az amerikai-mexikói határon. Érvelése szerint a fal felhúzásával megfékezhető lenne az illegális migránsok áradata és a kábítószer-kereskedelem. A demokraták azonban elutasítják a követelést. A vita végül az Egyesült Államok történetének leghosszabb, 35 napig tartó kormányzati leállásához vezetett. A demokraták ugyanis nem szavazták meg a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésben kért összeget a falépítéshez.

Hosszas egyeztetés után a törvényhozók adtak 1,28 milliárd dollárt a határbiztonság megerősítésére, de Trump bejelentette, rendkívüli állapotot hirdet annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a falépítéshez.


(MTI)

Címkék: Donald Trump