Szennyezett a vezetékes víz Csicsón és Komáromfüssön!

2018. november 30. - 10:41 | Régió

A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal fertőzést talált a csicsói vízvezetékben, ezért betiltották a csapvíz használatát a községben és a szomszédos Komáromfüssön.

Szennyezett a vezetékes víz Csicsón és Komáromfüssön!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Csicsón vett vízminta eredménye kimutatta, hogy nem megfelelő a vezetékes víz mikrobiológiai összetétele, ezért nem alkalmas a fogyasztásra – áll a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal weboldán közzétett közleményben.

Mivel a Komáromfüss ivóvízellátását szolgáló kút ugyanazon a területen van, mint amelyik kútból Csicsó is kapja a vizet, ezért a figyelmeztetés Füssre is vonatkozik:

„Figyelmeztetjük lakosainkat, hogy a vezetékes víz jelenleg nem ivóvíz minőségű. A szolgáltató részéről folyamatban vannak a vezetékes víz minőségének javítását szolgáló intézkedések” – olvasható a község honlapján.

Az ivóvíz-szennyeződés miatt már iskolákat, óvodákat és vendéglőket zártak be. A lakosság számára péntektől mindkét községben tartálykocsival biztosítják az ivóvizet.

A helyiek arra gyanakodnak, hogy trágyalevet engedhettek ki a kút közelében található földterületekre, ez okozhatta a fertőzést.

Egyelőre nem sikerült megállapítani a napokban észlelt szennyezés forrását, a hivatal későbbre ígért részletes tájékoztatást.

A csicsóiak már korábban is panaszkodtak a helyi ivóvíz minőségére. Idén augusztusban egy petíciót is benyújtottak a községi hivatalba az ivóvízvezeték egy szakaszának felújítása céljából, több háztartásban ugyanis azt észlelték, hogy elszíneződött a vezetékes víz.


(parameter)