Szent István mellszobrát avatták fel Madban

2019. augusztus 18. - 22:02 | Régió

Vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között avatták fel Szent István királyunk mellszobrát Madban a római katolikus templom kertjében.

Szent István mellszobrát avatták fel Madban
Lelkes Vince felvételei-Továbbiakért kattints!

Az alkotást a tápióbicskei Vér János adományozta az egyházközségnek.

A szertartást Szalay Gyula esperes-plébános végezte. A főtisztelendő kiemelte első, államalapító királyunknak, a magyar katolikus egyház megteremtőjének történelmi szerepét, korszakalkotó munkásságát.

A szentbeszéd után az egyházi tisztségviselő László Gábor madi, ill. Bereck Oszkár albári polgármesternek nemzeti szalaggal átkötött, megáldott és megszentelt új kenyeret adott át az oltár előtt.

A szentmise után került sor Szent István mellszobrának leleplezésére. Beszédet László Gábor polgármester mondott. Az ünnepi szónok – egyebek mellett – hangsúlyozta: „Szent István király fiához, Imréhez intézett intelmei talán sosem voltak időszerűbbek, mint ma, amikor a politika fortyogó katlanából naponta törnek elő gyűlöletre és megosztottságra buzdító lángnyelvek, melyek megégetnek bennünket, kénes bűzük beszivárog mindennapjainkba. Pedig nem mondott Ő mást, csak azt, hogy őrizzük meg hitünket, tiszteljünk másokat, gyakoroljunk alázatot és türelmet, ne ítélkezzünk, hogy ne ítéltessünk, legyünk nyitottak, imádkozzunk, adjuk tovább fiainknak, amit kaptunk, a kegyesség és irgalmasság erényét soha nem feledjük!”.

Az egyházi esemény ünnepi ebéddel zárult a helyi kultúrházban.

(lv)