Szép dolgokat mondott Orbán a harcos Ficóról és Matovičról is, aki mintha testvér lenne

2021. május 6. - 12:43 | Belföld

Az a megtiszteltetés érte a szlovák postoj.sk hírportált, hogy két újságíróját is fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy hosszú beszélgetésre. Sok kérdést érintettek, és még többet nem, de természetesen egy interjúba nem férhet bele minden. 

Szép dolgokat mondott Orbán a harcos Ficóról és Matovičról is, aki mintha testvér lenne
Facebook (orbanviktor)

"Ha holnap Fico vagy Pellegrini korábbi miniszterelnök azt mondja, hogy szeretne velem beszélni, én állok rendelkezésükre. Nagyon régóta vagyok a politikában, ami nehéz munka, de van kellemes része is. Különböző típusú emberekkel kell együttműködni, ami intellektuálisan nagyon izgalmas, Szlovákia esetében is Ficóval, Pellegrinivel és Matovičcsal, akik teljes eltérő személyiségek. Nekem mindegyikkel nagyon jó viszonyom volt, politikailag és emberileg is". - nyilatkozta a magyar kormányfő a postoj.sk-nak.

Mikuláš Dzurindáról Orbán nem tett említést, mert ő "már a ködbe vész, maradnék inkább az utóbbi háromnál. Robert Fico egy harcos, öreg politikai harcos, aki mindig keményen harcolt a szlovákok érdekeiért, minden tárgyalásunkon, mikor leültünk. Nagyon sok érzelmi és intellektuális energiát kellett abba fektetnünk, hogy a végén rájöjjünk, az együttműködéssel jobban járunk, mintha harcolnánk. Ezt a pontot sikerült elérni, sok jó megállapodást kötöttünk. És mivel én is öreg harcos vagyok, tudom, hogy a harcosok kölcsönösen tisztelik egymást.

Pellegrini egy teljesen más típus. Ő a kompromisszumok embere, aki mindig meg akar egyezni. Természetesen jó megállapodásra törekszik, de egy mediterránabb, lazább módon."

Ami Igor Matovičsot illeti, Orbán sajnálja, hogy kevés időt dolgozhatott vele együtt. "Nála a kereszténység a kulcs.

Matovič úr egy teljesen jó szándékú ember. Egy klasszikus katolikus, jó szándékú ember. Amikor leültem vele beszélni, tulajdonképpen mintha Matovič testvérrel beszéltem volna."

A magyar kormányfő beszélt rólunk is. "Budapestnek az az érdeke, hogy a Szlovákiában élő magyarok képesek legyenek a saját érdekeiket képviselni Pozsonyban, és ne nekünk kelljen képviselni Budapestről az érdekeiket Pozsonyban. Ha jól megy a magyar közösségnek Szlovákiában, és képesek képviselni az érdekeiket, az jobb a szlovákoknak és nekünk is. Most éppen rossz."

A szlovák hírportál felvetette, hogy a Fidesz befolyása az elmúlt tíz év alatt erőssé vált Szlovákia déli részén. Amíg az MKP azt vetette Bugár Béla szemére, hogy elárulta a magyar ügyet, és hozzájárult a magyarok asszimilációjához Szlovákiában, Bugár azt üzente, hogy "nem válik a Fidesz vazallusává, és a Hídban rendkívül kritikusak voltak azokkal a pénzekkel kapcsolatban, amelyek pályázatok útján érkeztek Szlovákia déli részére. A Bugárral szembeni áruló szó valószínűleg a belmagyar harc leképeződése volt..." Erre Orbán megjegyezte: "...ezek nagyon durva kifejezések.

Én megértem, hogy Bugár Béla nem lenne büszke a velünk való barátságra, de sok magyar érzi ezt fordítva is. De ez egy magyarok között zajló vita, akik szeretnek maguk közt civakodni.

Csakhogy itt a szlovákiai magyarokról van szó, akiknek meg kell találniuk a formát, hogyan képviseljék saját érdekeiket, akár vegyes párt útján vagy egy nagy pártba történő betagozódással vagy pedig saját párttal a magyarok számára. A Fidesz mint nemzeti párt érdeke az, hogy sok magyar gyerek szülessen Szlovákiában is, velük az anyjuk magyarul beszéljen, magyar iskolába járjanak, senki ne bántsa őket, amikor magyarul beszélnek, és legyen szabadságuk a politikai képviselethez. Hogy milyen formában teszik ezt, az másodlagos. Ezért támogatjuk a kulturális identitást, és nem a politikai érdekeket."

Az interjú - aminek szlovák változatát itt, magyar nyelvű verzióját pedig itt lehet elolvasni - egyebek mellett kitért a magyar média- és járványhelyzetre, a V4-ek együttműködésére, az európai politikára, de sok olyan kérdést nem érint, amit általában Orbán fejéhez szoktak vágni. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a cikk egyik szerzőjét, Martin Hanust, hogy vajon előre ki volt-e kötve, hogy nem lehet firtatni például a legjobb közép-európai egyetem, a CEU magyarországi kiűzésének ügyét, a felcsúti állapotokat vagy Orbán gyerekkori jó barátjának, Mészáros Lőrincnek csodálatos meggazdagodát.

Hanus elmondta, hogy mivel a magyar miniszterelnök az utóbbi időben több interjút is adott a német sajtónak, ezért a Postoj is jelezte, hogy szívesen készítenének vele egy beszélgetést. De tekintve, hogy ők nem magyarországi sajtómunkások, ezért őket más kérdések érdeklik, és érthető módon a német lapok sem kérdeztek rá arra, hogy mi történik Felcsúton. "...éppen így nem várom el, hogy a külföldi újságírók megkérdezzék (Robert) Ficótól, milyen kapcsolatban volt (Mária) Troškovával- (a smeres pártelnök korábbi barátnőjével, aki az egyik olasz maffiózóval is szoros viszonyt ápolt -szerk. megj.) vagy (Norbert) Bödörrel (az előzetesben ülő hírhedt nyitrai oligarchával -szerk. megj.), ez abszurd elképzelés lenne. Orbán Viktornak nem voltak kikötései és a stábja sem jelezte számunkra, hogy mit ne kérdezzünk". A portálunk által felvetett kérdéskörök a postoj.sk újságírója szerint "a magyar belpolitikai harcok tárgya, de számunkra ezeknek a témáknak nem lenne értelme, sokkal nagyobb értelme volt megérteni az ő (Orbán Viktor - szerk. megj.) gondolkodását Közép-Európáról, az Európai Unióról, stb.

(sárp)