Szép kis hely a katonai titkosszolgálatunk – kémkedtek az új belügyi államtitkár után, miközben ő volt az egyik vezető!

2020. augusztus 26. - 13:09 | Belföld

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány (Nadácia Zastavme korupciu) igazgatójának cikke szerint a katonai védelmi hírszerzés (vojenské obranné spravodajstvo - VOS) a Radičová-kormány idején, amikor a honvédelmi miniszter az egykori SaS-es Ľubomír Galko volt, kémkedett Vendelín Leitner után, aki pedig egyébként akkoriban a titkosszolgálat egy másik egységét vezette, és a miniszter tanácsadója volt.

Szép kis hely a katonai titkosszolgálatunk – kémkedtek az új belügyi államtitkár után, miközben ő volt az egyik vezető!
Vendelín Leitner és Roman Mikulec (Fotó: belügyminisztérium / Facebook)

Vendelín Leitnert nemrég nevezték ki a belügyi államtitkári posztra, miután Lukáš Kyselica távozott, mert a katonai titkosszolgálat ügynöke volt az OĽaNO politikai kampánya alatt.

Leitner Galko alatt a katonai hírszerző szolgálat (Vojenské spravodajské služby - VSS) vezetője volt. 2011 júliusától hallgatta le a telefonját a VOS, augusztusban azonban hirtelen leállították a megfigyelését. Akkoriban robbant a botrány, hogy a katonai hírszerzés indokolatlanul hallgatott le több parancsnokot, civileket és újságírókat is.

Leitner panaszt tett emiatt az Alkotmánybíróságnál, 10 ezer eurót követelt, de nem járt sikerrel. Az Alkotmánybíróság titkos dokumentumokból idézett a döntésének kihirdetésekor, azok szerint pedig korrupciós tevékenység miatt figyelték meg őt. Ennek indokai Zuzana Petková, az alapítvány igazgatója szerint másokéhoz hasonlóan kitaláltak is lehettek, ám az Alkotmánybíróság mégis elfogadta.

A hírszerzés szerint mindenesetre azzal gyanúsították, hogy egy pénzügyi csoport javára tervez döntéseket hozni katonai egészségügyi létesítmények átruházása vagy bérlete kapcsán.

Az Alkotmánybíróság logikusnak találta a lehallgatását tekintettel a lehetséges bűncselekmény kiterjedésére és abból kifolyólag, hogy miniszteri tanácsadóként kapcsolatban állhatott olyan személyekkel, akik a fent említett ügyekben döntéseket hoznak és befolyásolhatta volna őket. Az Alkotmánybíróság már akkor hozott döntést, amikor a rendőrség eljárást folytatott a VOS vezetője, Pavol Brychta ellen az illegális lehallgatások ügyében.

Leitner a döntést elfogadta, de fenntartja, hogy ne volt befolyása az említett döntéshozókra, ennélfogva lehallgatásának indokait értelmetlennek ítéli meg.

Mielőtt belügyi államtitkárrá nevezték ki, felmerült a neve a katonai titkosszolgálat lehetséges új igazgatójaként is. Végül nem került oda, és Zuzana Petková szerint a kulisszák mögött arról sugdolóztak, hogy Leitner az átvilágításakor nem kapta meg a "szigorúan titkos" minősítést, melyre a hírszerzés igazgatójának szüksége van.

A titkosszolgálat már öt hónapja működik igazgató nélkül, Ján Balciart a Matovič-kormány váltotta le azt követően, hogy nem tudott magyarázatot adni hatalmas vagyonára.

(SME)