Szépség a föld alatt és föld felett

2018. május 15. - 11:49 | Régió

A Szépség a föld alatt és föld felett (Nádhera pod zemou i nad zemou) c. projekt előadások formájában mutatja be a középiskolásoknak a rozsnyói régió természeti szépségeit és műemlékeit.

A projektet a rozsnyói Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár, Kassa megye önkormányzatának kulturális intézménye készíti. Az előadássorozatot három részre osztják, és ez 2018 májusától ugyanezen év novemberéig fog megvalósulni. Erről kedden tájékoztatta a TASR-t Tatiana Bachňáková, a rozsnyói Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár alkalmazottja.

Az Európai Unió az európai kulturális örökség évének nyilvánította 2018-at. Bachňáková szerint a kulturális örökségnek számos formája van. „Ide tartoznak a műemlékek, egyes területek, a hagyományok, a megmaradt ismeretek, az emberi alkotóerő különféle megnyilvánulásai, akárcsak a múzeumok, könyvtárak és a levéltárak gyűjteményei” – magyarázta Bachňáková.

Továbbá elmondta, hogy Gömörben (Gemer) számos műemlék és természeti különlegesség található. „A Szépség föld alatt és föld felett c. projekt a régiónk természeti szépségeinek és műemlékeinek a bemutatásával foglalkozik. A legfontosabb feladatunk, hogy a diákok megismerjék a környék egyedülálló értékeit” – tette hozzá Bachňáková.

Az első előadás május 22-én lesz, és az UNESCO gömöri műemlékeiről, pontosabban az ottani templomokről fog szólni, május 23-án pedig a régió barlangjaival fognak foglalkozni. Ezt Anna Kešeláková közölte, a rozsnyói Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár alkalmazottja. Az egyes előadásokat és bemutatókat a könyvtár épületében rendezik.

A projektet a Művészeti Alap támogatta.

(TASR)