Szeptember 21-én nyithat a dunaszerdahelyi uszoda és az iskolai tornatermek is

2020. szeptember 11. - 16:52 | Régió

A járványügyi korlátozások miatt a tanév első heteiben nem ajánlott a tornaterem-használat, és ugyancsak zárva van a Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola mellett működő uszoda is.

Szeptember 21-én nyithat a dunaszerdahelyi uszoda és az iskolai tornatermek is
Archív felvétel

Utóbbi jelentős modernizáláson esett át az idei év elején, és tulajdonképpen április óta arra vár, mikor nyílhat meg a diákok és a nyilvánosság előtt.

Az uszoda azt megelőzően egy rendkívül régi és elavult rendszerrel működött, ami ráadásul nagy mértékben pazarolta az energiát. A 2018-as helyhatósági választások előtti, Dunaszerdahelyre kihelyezett megyei plénum végén jelentették be, hogy a megye pénzt ad az uszoda modernizálására.

A teljes költségvetés a projektdokumentációval és az építkezés felügyeletével együtt 360 ezer eurót tett ki, ami tartalmazta az uszoda hatalmas, utcára néző ablakai, a gépházi technológia és a légtechnika cseréjét is. Minderről bővebben ITT írtunk.

Az uszoda a nyáron egyébként is zárva tart, a szeptemberi tanévkezdéssel pedig ismét érkezett néhány szigorítás. Szeptember 21-én viszont jelen állás szerint megnyithat az uszoda, noha a járványhelyzet kapcsán nehéz bármit is előrejelezni.

Fotó: Cséfalvay Á. András

„A héten feltöltjük vízzel a medencét, majd mintát veszünk belőle, amit az előírások szerint el kell küldenünk egy vizsgálatra. Az uszoda készen áll a működésre és bízom benne, hogy megkapjuk az engedélyt a nyitáshoz”

– válaszolta érdeklődésünkre Szabó László, a szakközépiskola igazgatója. Hozzátette, nemcsak a diákok, de a szokásos időben, azaz hétköznak délután négy és este nyolc között a nyilvánosság előtt is megnyithat az intézmény.

Pillanatnyilag azonban még nem tudni, meddig lesz pénz a működtetésre. Szabó László ugyanis elmondta, hogy a felújítási munkálatok miatt a megyei költségvetésbe idén nem került be az a 90 ezer eurós tétel, amit évről évre megkapnak. Emlékeztetett, hogy a nyári hónapok folyamán már érdeklődött róla, érdemi választ azonban még nem kapott. Hozzátette, megpróbálja ezt megsürgetni.

Az uszoda üzemeltetéséhez ugyanakkor egy kisebb tétellel, mintegy 20-25 ezer euróval az oktatásügyi minisztérium is hozzájárul, ami már megérkezett, így pénzügyi akadálya nincs a nyitásnak. Egyelőre nem tudni, hogy a modernizálás mekkora megtakarítást eredményez majd, mindenesetre Szabó László szerint a minisztériumi összeg egy-másfél hónap működésre biztosan elegendő.

Nagyszombat megye területén egyébként két uszoda működik iskola mellett. A dunaszerdahelyin kívül Galántán, a Kodály Zoltán Gimnázium tart fenn szintén egy uszodát a megye támogatásával.

Fotó: Cséfalvay Á. András

Ugyancsak szeptember 21-e az a dátum, amikor az iskolák tornatermei is használhatók lesznek újra – tudtuk meg Masszi Jánostól, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatójától, a pedagógusszövetség járási szervezetének elnökétől.

„A vonatkozó minisztériumi rendeletben sok minden kötelező érvényű, más dolgok pedig ajánlásként szerepelnek. Ez utóbbihoz tartozik a tornatermek használata is” – hangsúlyozta. Közölte azt is, hogy szeptemberben viszont még azért gyakran jó az idő, olyankor pedig a kinti sportpályán, a szabadban megtarthatják a tornaórát a gyerekkekel.

Elárulta, szeptember 21-étől ugyanakkor nemcsak a gyerekek, de azok is visszatérhetnek a tornatermekbe, akik valamilyen sporttevékenység céljából bérlik azokat.

(SzT)