Szeptember 5-től csak negatív koronavírus-teszttel lehet Ciprusra utazni

2020. szeptember 2. - 19:04 | Belföld

Szeptember 5-től csak negatív koronavírus-teszttel léphetnek Ciprus területére a szlovák állampolgárok.

A teszt nem lehet 72 óránál régebbi. Indulás előtt minden turistának regisztrálnia kell, ki kell töltenie egy kérdőívet, és nyilatkozatot kell aláírnia a cyprusflightpass.gov.cy weboldalon, amelyen keresztül kiadnak egy dokumentumot, amellyel fel lehet szállni a repülőgépre – tájékoztatott honlapján a külügyminisztérium.

Augusztus 28-tól minden utazó köteles negatív koronavírus-tesztet bemutatni, beleértve az Ausztriából érkező szlovák állampolgárokat is. Az tárca arra is emlékeztet, hogy a magyarországi repülőtérről nem lehet utazni, de átutazhatnak Magyarországon azok a szlovák állampolgárok, akiknek a gépe a budapesti repülőtéren landol. „Azt javasoljuk, a szlovák állampolgárok ellenőrizzék a légitársaságoknál, hogy felszállhatnak-e a repülőgépre" - tette hozzá a minisztérium.

A külügyminisztérium közölte, a regisztrációs űrlap arra kell, hogy ha valaki megfertőződik, később nyomon követhető legyen, hogy kikkel került érintkezésbe, hogy később a kontakszemélyeket is tesztelhessék. „Aki elmulasztja kitölteni az űrlapot, arra 300 eurós pénzbírságot szabhatnak ki, és számolnia kell vele, hogy nem engedik be Ciprus területére, jobb esetben 60 eurót kell fizetnie a COVID-19 tesztért" – figyelmeztet a tárca.

A minisztérium továbbá arról tájékoztat, hogy, az online űrlapok helyes kitöltéséhez az utazóknak létre kell hozniuk egy fiókot, fel kell tüntetniük a személyes adataikat, a járat részletes adatait, az utazás célját, a tartózkodási helyüket, az elérhetőségüket vészhelyzet esetére, és jogi nyilatkozatot kell tenniük. Ciprusra érve bármely, 12 évesnél idősebb utasnál szúrópróbaszerűen ingyenes COVID-19-tesztet végezhetnek a repülőtéren.

A Ciprusra utazók laboratóriumi tesztjének tartalmaznia kell a mintavétel dátumát, a tesztalany nevét, a vizsgálat eredményét, és a tesztnek molekuláris RT-PCR tesztnek kell lennie. Ciprusról az ausztriai Schwechat repülőtérre való visszatéréskor és a Szlovákiába való visszatéréskor nem szükséges COVID-19-tesztet végeztetni, csak kitöltött és kinyomtatott űrlapot kell felmutatni.


(TASR)