Szeptemberben 4110 ember halt meg, ez volt a legkevesebb haláleset 2022-ben

2022. október 26. - 10:58 | Belföld

Szeptemberben 4110 ember halt meg Szlovákiában, ami a legkevesebb haláleset 2022-ben. A leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri betegség volt - derül ki a Statisztikai Hivatal által közzétett, a 2022 szeptemberi halálesetek számáról és okairól szóló előzetes adatokból.

Szeptemberben 4110 ember halt meg, ez volt a legkevesebb haláleset 2022-ben
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Szeptemberben 0,4 százalékkal alacsonyabb volt az összhalálozás, mint a 2015 és 2019 közötti ötéves átlag. „Ez annak köszönhető, hogy ebben a hónapban kevesebb ember halálát okozta daganatos megbetegedés, ami az egyik leggyakoribb halálok. A járvány előtti adatokhoz képest a halálesetek szeptemberi 30 százalékos csökkenéséhez hozzájárult a COVID-19—járvány okozta halálesetek számának csökkenése is" - magyarázta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

A leggyakoribb halálok a keringési rendszer megbetegedése volt (47 százalék), ezt követték a daganatos megbetegedések (24,5 százalék). A légzőrendszer megbetegedései (7,8 százalék), az emésztőrendszer betegsége (6,3 százalék) és a nem betegség miatt bekövetkezett halálesetek (3,9 százalék) is az első öt halálok között vannak. Szeptemberben 78 ember halálát okozta a COVID-19-betegség ez volt a nyolcadik leggyakoribb halálok.

A világjárvány előtti ötéves átlaghoz képest az ország három megyéjében, Zsolna, Pozsony és Trencsén megyében volt magasabb a halálozások száma. „Besztercebánya megyében volt a legjelentősebb a javulás" - mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.


(TASR)