Szeptemberben megnyílik az új szlovák tannyelvű alapiskola Somorján (FOTÓK)

2022. augusztus 18. - 13:51 | Régió

A somorjai szlovák tanítási nyelvű alapiskola létrehozásával teljesült a szülők kívánsága – nyilatkozta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter csütörtökön az M. R. Štefánik Gimnázium előtt, ahol az oktatás zajlik majd.

Szeptemberben megnyílik az új szlovák tannyelvű alapiskola Somorján (FOTÓK)
Fotók: Szinghoffer Mátyás - további képekért kattints!

A Dunaszerdahelyi járásban élő szlovák anyanyelvű szülők már 2016-ban azzal a kéréssel érkeztek, hogy növeljék a szlovák tanítási nyelvű iskolák elérhetőségét a régióban.

„Csaknem öt év elteltével a járás tíz településében élő szülők számára elérhetővé vált a szlovák nyelvű tankötelezettség. Fontos, hogy ebben a specifikus régióban az állam élni tudjon a törvény adta lehetőségekkel a hiányzó általános iskola létrehozására. A gyerekek nem fizethetnek rá a többnyire önkormányzatokban képviselt kisebbségi politikai pártok politikai szándékaira” – jelentette ki Gröhling.

Mint hozzátette, ahhoz, hogy a szülők kérése szerint történhessen az oktatás, előbb törvénymódosítást kellett végrehajtaniuk, majd átvették a kompetenciát a belügyminisztériumtól, és minisztériumként létrehozták az alapiskolát. Az alapiskola ideiglenesen a somorjai M. R. Štefánik Gimnáziumban kapott helyet, később viszont saját épületet kap.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke közölte, az osztályokat már elkészítették, kifestették, az elkövetkező napokban pedig a bútorok is megérkezhetnek. „Örülök, hogy már idén szeptemberben diákok érkeznek az első és ötödik évfolyamba. Jelenleg 12 elsőst és 20 ötödikest jegyeztünk fel, de a beíratás még augusztus végéig tart” – mondta a megyeelnök.


TASR/para