Szeptemberre 1,70 euró alá csökken a benzinár?

2022. augusztus 4. - 11:12 | Belföld

A Dáta bez pátosu nevű szakértői Facebook-oldal előrejelzése szerint a benzin literenkénti ára szeptemberre akár 1,70 euró alá is csökkenhet. Márpedig a számításaik általában nem légből kapottak.

Szeptemberre 1,70 euró alá csökken a benzinár?
Illusztráció

Arra alapoznak, hogy a Brent és a WTI kőolaj hordónkénti ára az elmúlt napokban 100 dollár alá csökkent. Az orosz Ural típusú kőolajé ehhez képest néhány napos késéssel szokott csökkenni, szóval ez vélhetően hamarosan szintén megtörténik. Ez azt jelenti, hogy a 93 dolláros idei maximumáról 70 dollár alá mehet.

Ez 25%-os csökkenést jelent, ami később megmutatkozhat az orosz kőolajat feldolgozó MOL és a Slovnaft árain is.

Emlékeztetnek arra, hogy amikor a benzin Szlovákiában 1,95 euró volt június végén, az árából 32,5 cent áfaként, 51,4 cent pedig fogyasztási adóként vándorolt az államkasszába. Az 1,95 euróból tehát 84 centet a szlovák államnak fizettünk.

1,11 eurót tett ki tehát a nyeresanyag, illetve az eladó árrése. A nyersanyag ára esett vissza mostanában mintegy 25%-kal, és ez meg fog jelenni a benzinkutak árain is.

A Dáta bez pátosu előrejelzése szerint ennek eredményeként az iskolaév kezdetére a benzin ára úgy fog kezdődni, hogy 1,6.

(parameter)

Címkék: benzinár