Szeptembertől drágul a kassai tömegközlekedés 

2019. július 4. - 18:50 | Régió

Szeptember 1-jétől drágábbak lesznek a jegyek a Kassai Tömegközlekedési Vállalat járataira. Az intézkedést csütörtöki rendkívüli ülésén hagyta jóvá a képviselő-testület. Az egy útra szóló papíralapú jegy ára 46 százalékkal emelkedik. A gyerekek, a diákok és a nyugdíjasok nem fizetnek többet az előre megváltott jegyekért. Az áremeléstől 2,6 millió eurós többletbevételt remél a közlekedési vállalat. 

Szeptembertől drágul a kassai tömegközlekedés 
TASR

A négy megállóra érvényes jegy megszűnik, a 30 percre szóló jegy ára 60-ról 90 centre emelkedik. A félórás, kedvezményes jegy ára 45 centre emelkedik, ez 50 százalékos drágulást jelent. Ennyivel lesz drágább az éjszakai járatokra szóló 60 perces, valamint a buszsofőrtől vásárolt jegy. Az SMS-ben megváltott menetjegy 30 százalékkal drágul, az ára 1,10 lesz.

A havi alapjegy ára 25 euró lesz, 90 napos 15 euróval drágul, a 180 napra szóló 26-tal. Az éves bérlet 242 euróba fog kerülni.

A hatévesnél fiatalabb gyerekek, a súlyos egészségkárosodással élők és kísérőik, valamint a 70 év felettiek továbbra is ingyen utazhatnak.

A megyeszékhelyek közül Kassán volt a legolcsóbb a tömegközlekedés, 12 évvel ezelőtt emelkedtek a jegyárak.

Jozef Karabin képviselő szerint az áremelés elveszi az emberek kedvét attól, hogy az autó helyett a tömegközlekedést válasszák.

A közlekedési vállalat több intézkedést is tervez, hogy vonzóvá tegye a tömegközlekedést. Például buszsávokat jelölnek ki, hogy gyorsabban haladhassanak a városi forgalomban.

A képviselők 300 ezer eurót hagytak jóvá a DPMK alkalmazottainak fizetésemelésére. Július elsejével 8 százalékkal emelték a béreket, az ezzel járó költségekből 200 ezer eurót a vállalat áll. A főpolgármester korábban azt mondta, a bérek emelése nem függ a jegyárak emelésétől. Hozzátette azonban, hogy ha ez nem történik meg, a közlekedési vállalatnak hosszú távon kevesebb bevétele lesz, ami végzetes lehet a vállalatra nézve.

TASR