Szeptembertől szinte semmilyen állatot nem lehet majd felhasználni a cirkuszokban Szlovákiában!

2019. április 8. - 18:57 | Belföld

A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, melynek hatáskörébe tartozik ez a terület, elfogadott egy rendeletet, melyben meghatározzák, mely állatokat nem használhatnak majd fel a cirkuszokban szeptember elsejétől.

Szeptembertől szinte semmilyen állatot nem lehet majd felhasználni a cirkuszokban Szlovákiában!
Fotó: Cséfalvay Á. András

Miután a javaslatot a parlament is elfogadja,

2019. szeptember elsejétől tilos lesz a cirkuszoknak Szlovákiában macskaféle ragadozókat, elefántokat, delfineket, zsiráfokat, főemlősöket, medvéket és további állatokat felhasználniuk az előadás során.

Ugyanígy tilos lesz az országban ezeknek az állatoknak az idomítása is cirkuszi célokra.

Az erről szóló javaslat, amelyet a földművelésügyi minisztérium terjesztett be, jelenleg tárcaközi egyeztetésen van.

A tiltás nem vonatkozna a kutyára, a macskára és a házi görényre. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a korlátozás nem vonatkozik majd az állatkertekben népszerű kommentált állatetetésre.

A javaslat továbbá meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett az állatok szerepelhetnek közönség előtt – például az állatkertekben. Tilos lesz az idomítás során tüzet vagy más olyan eszközt használni, ami fájdalmat okozhat az állatnak, a felkészülést pedig kötelezően meg kell szakítani, ha az állat láthatóan kimerült.

A módosítási javaslat összefügg a parlament által elfogadott, és január elsején életbe lépett törvénnyel kapcsolatban, miszerint az állatokat élőlényként, nem pedig vagyontárgyként kezelik.

2018 októberében Dunaszerdahelyen is tüntettek az állatoknak haszonszerzés céljából a cirkuszokban való kihasználása ellen. A megmozduláson különféle transzparensekkel próbálták felhívni az emberek figyelmét az állatokkal szembeni méltatlan bánásmódra.


(TASR/para)