A szerb elnök lehetségesnek nevezte a megállapodást Koszovóval

2020. július 10. - 21:09 | Külföld

A szerb elnök szerint eddig ugyan nem vezettek eredményre Németország és Franciaország arra irányuló erőfeszítései, hogy felújítsák a Szerbia és Koszovó közti béketárgyalásokat, de ő bízik a béke megkötésében, noha nem tudja megmondani, hogy ez mikor fog megtörténni.

A szerb elnök lehetségesnek nevezte a megállapodást Koszovóval
Fotó: TASR/AP

Aleksandar Vucic erről Párizsban nyilatkozott pénteken a sajtónak, miután videón keresztül megbeszélést tartott Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Avdullah Hoti koszovói kormányfővel. Azt az első, "viszonylag biztató hírnek" minősítette, hogy megállapodás született arról, hogy a szerb és a koszovói vezető vasárnap videón keresztül tárgyalni fog egymással a kapcsolatok normalizálásáról. Ezt a német kormány jelentette be egy nyilatkozatban. A két fél tárgyalásai közel két éve szakadtak meg.

Vucic azt hangoztatta, hogy meg akarja találni az utat a szerbek, koszovóiak és albánok kibéküléséhez, és hozzátette: "nem aggódik amiatt, hogy ez egy hónapon belül vagy két év alatt történik meg".

A vasárnapi vitát Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, a szerb-koszovói párbeszéd uniós különmegbízottja fogja levezetni.

Szerbia mindmáig nem ismerte el egykori tartományát, Koszovót önálló államként, és ezt az álláspontját néhány uniós tagország is támogatja.


(MTI)