Szerb fiatalokra lőttek rá Koszovóban

2023. január 6. - 19:04 | Külföld

Két koszovói szerb fiatal megsebesült pénteken, az ortodox szenteste napján a Koszovó déli részén található Shterpce közelében, miután egy helyi albán tüzet nyitott rájuk egy mozgó járműből - közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája.

Szerb fiatalokra lőttek rá Koszovóban
Fotó: TASR/AP

A közlemény szerint szemtanúk megerősítették, hogy egy helyi albán ült abban az autóban, amelyből rálőttek a fiatalokra, akik éppen az ortodox karácsonyi hagyományokat tiszteletben tartva tölgyfaágat vittek magukkal.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája azt is közölte, hogy az egyik fiút a tenyerén, a másikat pedig a karján érte a lövés. Kórházba szállították őket.

Petar Petkovic, az iroda vezetője a közösségi médiában gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet, és azt írta, valaki "véres karácsonyt" akart rendezni a szerbeknek.

Koszovóban hónapok óta feszült a helyzet a helyi szerbek és albánok között, Észak-Koszovóban például csak egy héttel ezelőtt távolították el a barikádokat, amelyeket a helyi szerbek a koszovói kormány intézkedései miatt emeltek.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A feszültségek a két nemzetiség között időről időre fellángolnak.

mti/para

Címkék: Koszovó