Szerbia nyíltan leszbikus kormányfője ellenzi a melegek felvonulását, akik meg magasról fütyülnek rá

2022. augusztus 29. - 11:33 | Külföld

Forrong a szerb közélet a szeptember 17-re tervezett belgrádi Europride európai meleg büszkeség felvonulásának szervezési körülményei miatt: a jogvédők az esemény megtartását követelik, a rendezvényt ellenző tüntetők pedig a betiltását. Az ország vezetése a politikai és gazdasági helyzet miatt elhalasztaná a rendezvényt.

Szerbia nyíltan leszbikus kormányfője ellenzi a melegek felvonulását, akik meg magasról fütyülnek rá
A képen jobb oldalon a szerb miniszterelnök (wikipédia)

Aleksandar Vučić szerb elnök az Europride lemondását, illetve elhalasztását jelentette be a múlt szombaton, amire reagálva a szervezők kijelentették: csak az mondhat le egy eseményt, aki azt szervezi, és ezt ők nem tervezik. Vasárnap több ezren vonultak utcára, hogy a felvonulás megtartása ellen tüntessenek, hétfőn pedig Ana Brnabić miniszterelnök már úgy nyilatkozott: nem betiltásról van szó, csak a politikai helyzet miatt javasolták a rendezvény elhalasztását.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a Koszovóval fennálló vitával, valamint a nehéz kül- és belpolitikai helyzettel indokolta azt, hogy el kell halasztani vagy le kell mondani a melegfelvonulást. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy ezzel sérülnek a kisebbségek jogai, de a jelen helyzetben ez a helyes lépés.

Az elnök bejelentését követően a szerb kormány is közleményt adott ki, amely szerint a térségbeli politikai helyzet, valamint a mindennapos feszültségek miatt, illetve az állampolgárok békéjének és biztonságának a megőrzése érdekében a kormány úgy véli, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei az Europride megrendezésének. Hozzátettét, hogy egyes szélsőséges csoportok visszaélhetnének a helyzettel, és kísérletet tehetnének Szerbia destabilizációjára.

A kijelentésekre reagálva a szervezők közölték, mindenképpen megrendezik az Europride-ot. Marko Mihailovic, a rendezvény szerbiai koordinátora azt is közölte, a szervezők panaszt tesznek, ha a rendőrség betiltja a felvonulást. Hozzátette: a szervezőket meglepte az elnök és a kormány nyilatkozata, mert két nappal korábban még egyeztettek a kormány képviselőivel, és akkor nem volt jele annak, hogy le akarnák mondani a nemzetközi rendezvényt.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: