Szerbiában és Montenegróban ezrek tüntettek a kormány ellen

2019. február 24. - 09:18 | Külföld

Ezrek tüntettek szombaton Szerbiában és Montengróban a kormány ellen. A belgrádi tiltakozók Aleksandar Vucic szerb elnök "autoriter" rendszere, a podgoricai tüntetők a szocialista kormány ellen tiltakoztak.

A belgrádi tüntetők végigvonultak a belváros utcáin, olyan jelszavakat skandálva, mint "Vucic, távozz!", "Vucic, tolvaj!", és "gonosztevők bandájának" minősítették a kormányt.

A tiltakozók áthaladtak egy belvárosi alagúton, hogy - benne egy jelképes tett keretében - "eltemessék Vucic hazugságait egy jobb jövőről". Ezenkívül megálltak az RTS állami televízió székhelyénél, amelyet azzal vádolnak, hogy részrehajló a kormány iránt.

Az immáron tizenkettedik egymást követő szombaton tartott tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic vezette Szerb Haladó Párthoz (SNS) köthetők.

A tüntetések mögött álló ellenzéki szövetség soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatóak.

A tiltakozók a kormányt bíráló személyeket ért számos agresszió tisztázását követelik, valamint nagyobb szólásszabadságot, független intézményeket és nagyobb politikai pluralizmust követelnek.

A montengrói fővárosban az egymást követő harmadik szombaton ezrek vonultak utcára, hogy a kormány ellen tüntessenek, amelyet korruptnak tartanak. Az aktivistacsoportok által "Állj ellen!"-jelszóval meghirdetett esemény az ellenzéki pártok támogatását élvezi.

A tüntetők némelyike olyan feliratú transzparenst tartott kezében, mint például "mi vagyunk az állam" vagy "igazságot akarunk".

A tiltakozók elvonultak a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) székháza előtt, amelyet azzal vádolnak, hogy "pártpolitikai propagandát terjeszt" a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) javára, amely több mint 25 éve uralja a montenegrói politikai színteret.

A tüntetők a DPS állítólagos illegális kampányfinanszírozásának kivizsgálását kérik, és az elnök, a miniszterelnök és a legfőbb ügyészek lemondását követelik. Azt kifogásolják, hogy a DPS-szel kapcsolatos számos botrány következmények nélkül elült.

MTI