Szerdán 68 ember lett rosszul a hőség miatt

2020. július 30. - 16:51 | Belföld

Szerdán (július 29.) 68 olyan embert kellett ellátniuk a mentősöknek, akik a hőség miatt lettek rosszul. Zsolna megyében 11, Besztercebánya megyében 6 embernek volt szüksége segítségre – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alena Krčová, az egészségügyi mentőszolgálat (OSZZ) operatív központjának szóvivője.

Szerdán 68 ember lett rosszul a hőség miatt
Fotó: Pixabay

„Ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy igyekezzenek megelőzni az ilyen rosszulléteket.

Igyanak folyamatosan egész nap. Nagy mennyiségű folyadék hirtelen elfogyasztása nem ajánlott, a folyadékot folyamatosan kell pótolni, például óránként meginni egy pohár vizet. Csapvíz, ásványvíz, vagy vízzel hígított gyümölcslé a legmegfelelőbb. A kávét és az alkoholt kerülni kell, mert dehidratál"

- mondta.

A mentők hangsúlyozzák, nemcsak akkor kell inni, amikor már szomjúságot érzünk. Ez különösen igaz az idős emberekre, akik kevésbé érzik a szomjúságot és megfeledkeznek az ivásról. A gyerekeket is gyakrabban kell itatni. A legkisebbeket naponta többször is le kell hűteni, például gyakran lezuhanyozni vagy nedves törülközővel áttörölgetni őket.

Az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek azt javasolják, inkább reggel vagy este menjenek ki a szabadba. Fontos, hogy fejfedőt és könnyű ruhát viseljenek, és aki közvetlenül ki van téve a napfénynek, használjon fényvédő krémet.

TASR

Címkék: hőség, kánikula