Szerdán döntenek arról, mi lesz a Komáromban elkapott vállalkozóval, akit bérgyilkossággal vádolnak

2020. szeptember 22. - 18:17 | Belföld

Dušan Kracina őrizetbe vételét javasolja a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze, és erről a kérdésről dönt szerdán 15 órakor a bazini Speciális Büntetőbíróság besztercebányai bírósága – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

Szerdán döntenek arról, mi lesz a Komáromban elkapott vállalkozóval, akit bérgyilkossággal vádolnak
Andruskó kifarolt a tervből (Fotó: TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) a Megrendelés akció során vette őrizetbe Dušan Kracinát, és gyilkosság előkészítésével gyanúsította meg a férfit. A gyanú szerint ő készítette elő Maroš Žilinka ügyész és Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolását. Kracina megrendelőként vett részt a bűncselekményben.

2019. augusztus végén a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának nyomozója Alena Zsuzsovát, Szabó Tamást, Miroslav Marčekot és Andruskó Zoltánt gyanúsította meg azzal, hogy Peter Šufliarský, a Főügyészség ügyésze, Žilinka és Lipšic meggyilkolását készítették elő. Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén rendelték meg Zsuzsovánál.

Žilinka és Šufliarský szerint a gyilkosság indítéka a munkájukkal függhet össze. Lipšic úgy véli, az ő tervezett kiiktatására Marian Kočner üzletember érdekében állt. Kracina neve Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügye kapcsán bukkant fel. Andruskó elítélt azt vallotta, Norbert Bödör nyitrai üzletember megbízásából járt nála és arról tájékoztatta, hogy a gyilkosság kapcsán Magyarországon keresnek strómant.

Arról már korábban írtunk, hogy a Žilinka elleni merénylet előkészítése már a végső fázisba ért, amikor a piszkos munka közvetítője, a Kuciak-gyilkosság óta ismert Andruskó Zoltán kifarolt a tervből, és a szerb merénylőket az utolsó pillanatban leállította.

TASR