Szerdán jön a rendkívüli parlamenti ülés a titkos találkozó miatt

2021. május 25. - 13:17 | Belföld

Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti elnök rendkívüli ülést hív össze, amely szerdán 9 órakor kezdődik.

Szerdán jön a rendkívüli parlamenti ülés a titkos találkozó miatt
Fotó: TASR

A rendkívüli parlamenti ülést a Smer-SD kezdeményezte a politikai és rendőrségi vezetőknek a Szlovák Titkosszolgálat székházában tett titkos találkozója miatt. Ficóék azt akarják, hogy Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő magyarázza meg a titkos találkozó okát. Erre szólította fel a miniszterelnököt a Hlas-SD is.

A koalíciós pártok képviselői kedden közölték, lehetővé teszik a rendkívüli ülés megtartását. „Tárgyaltunk róla. Azt mondtuk, teret adunk az ellenzéknek, hogy elmondhassák a magukét” – nyilatkozta az SaS frakcióvezetője, Anna Zemanová.

A Za ľudí alelnöke, Juraj Šeliga kiemelte, bíznak Hegerben: „Világosan megmondták, hogy munkamegbeszélés volt, senkinek nincs mit takargatnia.”

A rendkívüli ülés időpontjában lenne a kormányülés is, ezért a parlamenti körökben azt beszélik, hogy a kormány tagjai valószínűleg nem vesznek majd részt a parlamenti ülésen. Heger kedden még Brüsszelben van az EU-csúcson. A Smer azonban éppen tőle várja, hogy magyarázatot adjon a találkozóra.

Múlt héten a kormányfő részvételével megbeszélést tartottak a SIS központjában egyes rendőrségi vizsgálatok befolyásolásának gyanúja miatt, amely találkozón részt vett az államfő és a parlament elnöke is. A hétfői értekezletre a Szlovák Titkosszolgálat egyik épületében került sor egy olyan helyiségben, amelyet nem lehet lehallgatni.

A miniszterelnök pénteken arról beszélt, hogy ezt az eseményt ő kezdeményezte, hogy a közjogi méltóságok megismerkedjenek néhány titkosszolgálati információ részletével. Heger elutasítja azokat a találgatásokat, miszerint az értekezlet a Sme rodinához köthető, a vizsgálati fogságba helyezett korábbi SIS-vezér, Vladimír Pčolinský ügyéről vagy más, folyamatban lévő esetről szólt volna.


(TASR/para)