Szerdán kezdődik Alsóhatár polgármesterének tárgyalása, többrendbeli gyilkossággal vádolják

2020. július 27. - 15:24 | Régió

Szerdán áll a Speciális Büntetőbíróság szenátusa elé Dora Ferenc, Alsóhatár (Galántai járás) polgármestere, fia, ifjabb Dora Ferenc, Alföldi László és Szamaránszky Roland. Többrendbeli gyilkosság, csalás, bűnszövetkezet támogatása és kábítószer-kereskedelem a vád ellenük.

Szerdán kezdődik Alsóhatár polgármesterének tárgyalása, többrendbeli gyilkossággal vádolják
Fotó: TV JOJ

A szenátus elnöke az a Pamela Záleská, aki az első ítéletet meghozta Ján Kuciak meggyilkolásának ügyben, és vádalku keretében 15 év börtönre ítélte Andruskó Zoltánt.

Az ügyész kilenc vádpontból álló vádiratot nyújtott be, a bűncselekményeket 2000 és 2019 között követték el. Öt stróman meggyilkolásával vádolja őket az ügyész, a gyanú szerint egy gyilkosságot a 2003 és 2004 közötti időszakában követtek el. A vádlottakra életfogytig tartó börtönbüntetést szabhatnak ki.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Dorát, fiát és az alsóhatári Alföldi Lászlót tavaly február 21-én vette őrizetbe, majd február 24-én a Specializált Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte őket. A gyanú szerint a három férfi tagja volt az egykori csallóközi maffiának, 2001 és 2010 között pedig több gyilkosságot is megrendeltek annak vezetőjénél, Sátor Lajosnál.

Az idősebb Dora állítólag három emberölést hajtatott volna végre, melyek közül kettő végbe is ment, a harmadik meghiúsult. Bár a gyilkosságok évekkel ezelőtt történtek, a rendőrség 2019 elején ásta elő a tetemek maradványait.

Ifjabb Dora hasonló megbízatással fordult a Sátor-féle klánhoz. 2011-ben megbízhatta Bugár Györgyöt és Alföldit, hogy segítsenek neki likvidálni egy strómant, egy bizonyos Nagy Pétert. Dora el akarta kerülni, hogy a "fehér ló" beszélni kezdjen a rendőröknek egy nagyszabású csalásról, amiben a két Dora nyakig benne lehetett. Sátorék 2012 februárjában Csallóközkürtre vitték a strómant, ahol végeztek vele. Egy évre rá egy másik fehér lovat akart eltüntetni Dora. Martin Žalmúnek egy olyan adócsalási ügyet illetően rendelkezett terhelő adatokkal, amelyben a cseh hatóságok nyomoztak. A hulláját Alsóhatáron hantolták el.


(TASR/para)