Szerdán lesz a Smer által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés

2020. december 1. - 16:05 | Belföld

Szerdán tartja az ellenzéki Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli ülését a parlament – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Grendel Gábor (OĽANO), a parlament alelnöke.

Szerdán lesz a Smer által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés
Fotó: TASR

A Smer-SD indítványozza, hogy a képviselők hagyják jóvá a népszavazás kihirdetéséről szóló határozatot. A rendkívüli parlamenti ülés 14 órakor kezdődik.

A Smer-SD arról akar népszavazást rendezni, támogatja-e a lakosság, hogy a képviselők alkotmányos törvényt fogadjanak a nyolcadik választási ciklus lerövidítéséről, és a következő parlamenti választást 2021. június 30-ig megtartsák.

Az ellenzéki párt tagjai azzal indokolják javaslatukat, hogy szerintük káosz uralkodik a koronavírus-járvány elleni küzdelem terén. „A kormányzati döntések és intézkedések szakmailag előkészítetlenek és kiszámíthatatlanok, gyakran változtatják és korrigálják a korábbi döntéseket" - fogalmaznak a javaslatban. Szerintük a kormány sem képes olyan intézkedéseket hozni, amelyek megszüntetnék vagy mérsékelnék a járvány gazdasági, társadalmi hatásait.

Az ellenzék szerint a világjárvány leküzdésére irányuló intézkedések gyakran sértik az emberi jogokat, és nincsenek meg az ezekhez szükséges jogi alapok sem. Kritizálják az országos tesztelést is, amellyel szerintük figyelmen kívül hagyták az alkotmányt. A javaslat szerint a kormány elhanyagolja az uniós források felhasználását is.


(TASR)