Szerdán megszülethet az ítélet a Kuciak-gyilkosság ügyében

2020. augusztus 4. - 14:23 | Belföld

Augusztus 5-én, szerdán várhatóan ítéletet hoz Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság. Az ügyész 25 éves börtönbüntetést kért valamennyi vádlottra.

Szerdán megszülethet az ítélet a Kuciak-gyilkosság ügyében
Fotó: TASR

FRISSÍTÉS: Elnapolták a Kuciak-per ítélethirdetését!


A tárgyaláson korábban az ügyész, az ügyvédek és a vádlottak záróbeszédei hangzottak. Az ügyész Andruskó Zoltán, Miroslav Marček és Peter Tóth vallomásait kulcsfontosságú bizonyítéknak tekinti. A vádlottak és jogi képviselőik éppen ezeknek a tanúknak és a gyilkosság végrehajtóinak vallomását próbálták megkérdőjelezni.

Az ügyész és az ügyvédek szerint a Threema-alkalmazáson keresztül folytatott kommunikáció is további jelentős bizonyíték. A vád szerint Marian Kočner és Alena Zsuzsová rejtjelezve egyeztetett ezekben az üzenetekben Ján Kuciak meggyilkolásáról. A vádlottak tagadják ezt, és Marek Para, Kočner ügyvédje azt állítja, bármilyen szót lehet rejtjelezett üzenetként értelmezni.

A bizonyítékok között az újságírók megfigyelése során készült fotók is vannak. Az ügyész szerint ezek a felvételek Peter Tóth megfigyelő-kommandójától kerültek Kočnerhez, akinél egy USB-kulcsot is találtak Ján Kuciakról készült fotókkal. Ezek ugyanazok a képek lehettek, amelyeket Zsuzsová Andruskó Zoltánnak mutatott, ő pedig Miroslav Marčeknek és Szabó Tamásnak. A védelem ezt is elutasítja, és azt állítja, Marček nem látta az újságírók megfigyelése során készült képeket.

A vád másik érve az indíték. Az ügyész szerint Marian Kočner bosszúból rendelte meg Kuciak meggyilkolását, amiért az újságíró a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. Záróbeszédében felhívta a figyelmet Kuciak Donovaly-ügyről szóló cikkére is, amelynek megjelenése után Kočnert meggyanúsították. A védelem ezt is megkérdőjelezte, amit azzal támaszt alá, hogy az 1990-es évek óta folyamatosan jelentek meg cikkek Marian Kočnerről, nem Kuciak volt az egyetlen, aki írt róla. Az indítékkal kapcsolatban Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője a saját, valamint Maroš Žilinka és Peter Šufliarský ügyész meggyilkolásának megrendeléséről beszélt. Elmondása szerint az országban egyedül Marian Kočnernek lehetett indítéka ennek a négy embernek a meggyilkolására.

Kočner és társainak pere ez év januárjában kezdődött. A szenátus, amelynek elnöke Ružena Sabová, tagjai Ivan Matel és Rastislav Stieranka, eddig 22 napon át tárgyalta az ügyet.

Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával Szabó Tamást, Alena Zsuzsovát és Marian Kočnert vádolják. A vádirat szerint az újságíró meggyilkolását bosszúból rendelte meg Kočner, amiért gazdasági bűncselekményeiről cikkezett.


(TASR)